Programează un call gratuit:
+40763651571
hello@magicagency.ro

Șapte idei de postări în luna cadourilor! Ce, cum și când să postezi pe blog și rețelele sociale în decembrie

Magie pentru orice business

Ultima luna din an oferă o magie aparte pentru toată lumea, adulți și copii deopotrivă. Se întâlnește toată familia, se mănâncă bine și se primesc cadouri, în timp ce mirosul îmbietor al cozonacilor adie molcom în orice casă. Dincolo de toate acestea, din punct de vedere al marketingului, luna cadourilor este cea mai profitabilă lună din an pentru multe afaceri. 

Majoritatea oamenilor sunt în concediu și astfel au mai mult timp să își facă planuri de sărbători, să caute cadouri și aferentele reduceri, și să își permită cumpărături mai mari față de restul anului. Magia sărbătorilor nu este doar un sentiment, ci poate fi și o strategie de marketing pentru antreprenori isteți. Dacă te întrebi ce fel de postări sunt potrivite în luna decembrie, pe ce rețele și cu ce frecvență, acest ghid îți oferă toate răspunsurile. 

Ce să postezi în decembrie

Cel mai sigur este să te axezi pe mesaje foto sau video, poze cu tematică de sărbătoare, inspiraționale, idei de vacanță și de cadouri și, desigur, clipuri video cu și despre produsele companiei dar care să aibă legătură cu ideea de cadouri și sărbători. Formatul care are cel mai mult succes în momentul de față este video. Orice idee legată de firma ta, care poate fi transpusă într-un clip, e cea mai inspirată. 

Nu uita că în centrul fiecărei postări sunt sărbătorile de iarnă, deci trebuie să transmiți acel sentiment de căldură și bucurie prin orice formă de conținut. Poți face clipuri chiar și cu angajații companiei tale. Așa ajuți clienții să se familiarizeze cu firma ta și cu oamenii care creează magia în fundal, adică produsele de care beneficiază aceștia. Aceste clipuri trebuie să fie cât mai profesionale și bine realizate.

Cum să postezi în decembrie

Cel mai bine este să postezi regulat, după un program de postări prestabilit în funcție de parametrii anteriori. Aceștia fiind zilele și orele la care ai observat în trecut că postările companiei de pe blog sau rețelele sociale au cel mai mare impact și primesc mai multă atenție. Dacă postezi dimineața, ar fi bine să o faci la ora la care lumea își bea cafeaua și are timp să verifice rețelele sociale. Iar dacă postezi după-masă, ține cont de ora la care lumea termină programul de muncă și goana prin magazine. 

Contează mult și zilele și evenimentele, cum ar fi 1 Decembrie, apoi Moș Nicolae, puținele zile care rămân până la Crăciun și, în cele din urmă, sfârșitul anului. Cel mai bine ar fi să postezi în zilele săptămânii mai degrabă decât în weekend. Însă luna decembrie se abate de la multe reguli, deci poți să faci mici experimente și să postezi în zile în care nu ai face-o de obicei, să vezi ce rezultate obții. Poți să te interesezi și ce altceva se mai întâmplă în decembrie în afară de Crăciun și Revelion și să alegi o sărbătoare care se mulează pe produsele și serviciile companiei tale, cum ar fi Hanuka, dacă produci lumânări sau sfeșnice, de exemplu.

Când să postezi în decembrie

Este de preferat să postezi atât dimineața, cât și după-masă, în luna cadourilor, asta pentru că majoritatea oamenilor au un program diferit în această lună. Asta desigur până în ziua Crăciunului sau Revelionului, când nu ai nevoie de mai mult decât de o simplă urare pentru clienții sau urmăritorii tăi. Pentru că până la aceste date, posibilii clienți și-au făcut deja cumpărăturile. Prima parte a lunii, până pe data de 15, este ideală pentru postarea de conținut cu tematică de sărbători și oferte speciale, reduceri sau transport gratuit. Reducerile apar de multe ori și între Crăciun și Revelion, când majoritatea oamenilor sunt în concediu oricum și comercianții îi așteaptă atât în magazinele fizice, cât și în online. Atunci începe și valul doi de cumpărături mai consistente în anticiparea sfârșitului de an. 

Șapte idei de postări pentru Facebook, Instagram sau blog

Indiferent că e vorba de articole pe blogul sau pagina firmei tale, newsletter cu urări pentru clienții tăi sau simple postări pe rețelele sociale, nu e ușor să produci conținut captivant și interesant pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Oricine poate posta brazi, luminițe și zăpadă, dar nu toată lumea reușește să își promoveze și afacerea în același timp. Nu vei fi singurul care vede Crăciunul ca pe o perioadă prielnică pentru marketing, deci va trebui să găsești o cale să te deosebești de ceilalți. 

Poți încerca să abordezi situația într-o manieră ușor diferită. Dincolo de restricții, valuri, situații sanitare și toate celelalte epitete de care ne lovim de aproape doi ani încoace, Crăciunul e perioada în care oamenii vor să uite de probleme, să se relaxeze și să fie fericiți alături de cei dragi. Conținutul pe care îl postezi în această perioadă ar trebui să pună accentul pe mesaje pozitive, care să ducă la inspirație, la dorința de a face bine, la familiarizarea lumii cu brandul tău. În continuare îți vom arăta câteva idei de conținut adecvat celei mai frumoase perioade a anului. 

Ideea 1: Videoclip cu mesaj de sărbători de la echipa ta

Postările cu echipa arată clienților cine sunt oamenii din spatele brandului. Având ocazia să afle mai multe despre firmă, clienții vor avea mai multă încredere în aceasta, iar șansele să comande de la tine și nu de la concurență vor fi mai mari. Conținutul video are parte de cea mai mare expunere în momentul de față, deci ar fi o idee grozavă și un moment mai mult decât potrivit să faci un videoclip cu echipa ta și mesajele acesteia la adresa clienților. 

Condiția principală este ca toți colegii sau angajații implicați să fie de acord cu această idee, fără să se simtă presați sau obligați. Dacă aceștia nu se simt în largul lor în „lumina reflectoarelor”, acest lucru se va transmite și dincolo de clip iar rezultatul final va fi foarte departe de ce se dorea a fi de fapt. Consultă-te cu echipa înainte și vezi câte persoane ar fi dispuse să se lase filmate. Apoi roagă-ți colegii să își noteze câteva urări la adresa clienților. Nu trebuie să fie texte lungi sau complexe, pentru ca filmulețul să nu depășească 60 de secunde. 

Puteți face și repetiții înainte, pentru a vă asigura că toată lumea e în largul ei. Trebuie să se simtă bine atât echipa ta, cât și oamenii care vor viziona clipul. Pentru a accentua spiritul sărbătorilor, puteți să purtați cu toții pulovere cu reni, brazi, cu Moș Crăciun, acele pulovere specifice Crăciunului, pe care lumea le cam evită în general. Dar poate fi o idee haioasă, apreciată de public. Poate ajungeți chiar să vă distrați filmând.

Ideea 2: Postare pe blog cu top 10 produse ale anului

Topurile sunt destul de apreciate la fiecare sfârșit de an. De ce să nu îți faci și tu propriul top cu produsele vedetă ale firmei tale? E o ocazie bună nu doar de a prezenta produsele sau serviciile tale, ci și de a le arăta funcționalitatea și avantajele pe care le au clienții folosindu-le. Poți posta acest top pe blogul integrat pe site-ul tău, sau, dacă nu ai încă un blog, chiar pe site. Și nu trebuie să te oprești acolo. 

Poți prezenta toate produsele pe rând pe rețelele sociale în zile diferite, alături de o poză sau un clip cu produsul respectiv, pe un fundal festiv. Dacă ești o persoană creativă, poți scrie și despre legătura dintre acesta si perioada sărbătorilor. Pentru că există cu siguranță o legătură, trebuie doar să o găsești și să știi cum să o prezinți într-o manieră isteață, poate chiar ușor amuzantă.

Ideea 3: Imagini însoțite de povești grozave de la clienți

Nu există reclamă mai bună decât recenziile pozitive primite de la clienți sau poveștile acestora cu experiențele pe care le au folosind produsele tale. Dacă ai o rubrică de recenzii pe site, le poți folosi pe acelea. Poți folosi chiar și recenziile primite pe Facebook sau pe Google. În acest context, poți posta citatul sub formă de poză sau clip, sau să-l alături unei poze ce reprezintă produsul sau seriviciul la care face referire recenzia respectivă. Nu uita să folosești un fundal festiv. În plus, văzându-și recenziile postate, clienții se vor simți bine iar potențialii cumpărători își vor face o idee mai bună cu privire la calitatea produselor sau serviciilor tale.

Ideea 4: Scoate-i în față pe cei mai buni angajați ai tăi

Pentru că rețelele sociale sunt medii în care lumea se mândrește ocazional cu ce are, de ce nu te-ai mândri și tu cu oamenii pe care îi ai alături în firmă? Pe lângă primele de Crăciun, angajații apreciază din când în când și câte o vorbă bună din partea șefilor. Dacă ai observat că unul sau mai mulți dintre angajați au avut realizări peste medie sau chiar rezultate excepționale, nu ezita să postezi despre el pe Facebook sau Instagram. 

Nu uita totuși să îi ceri acordul acelui angajat, dacă vrei să postezi poze cu el. După cum am menționat mai sus, nu toată lumea își dorește să fie vedetă și unii nu se regăsesc în această postură. Dacă acesta e cazul, va trebui să găsești o cale de mijloc și să te mândrești doar cu munca angajatului respectiv. Sau să postezi doar o poză festivă și simbolică, nu neapărat o poză a persoanei în cauză, iar laudele le vei aduce sub forma textului. 

Ideea 5: Prezentarea evoluției companiei tale în ultimul an

Evoluția e un subiect delicat pe timp de pandemie. Însă nici dacă ne închidem într-o bulă negativă nu ajungem prea departe. Orice reușită, cât de mică, orice moment care te-a făcut să te simți împlinit din punct de vedere profesional, înseamnă evoluție. Nu ezita să postezi despre toate momentele bune ale acestui an. Sau chiar și despre felul în care ai reușit să depășești diverse obstacole. 

Ai lansat un produs nou? Vorbește despre el. Ți-ai depășit target-ul într-o lună? Vorbește despre asta. Ai angajat niște persoane noi? Exact. Evoluția nu înseamnă neapărat să muți munții din loc, ci poate fi chiar găsirea unor soluții de durată pentru diverse situații cu care te confrunți. Orice lucru pozitiv care îți vine în minte și care ar putea inspira sau inveseli pe cineva, e o reușită, o evoluție, deci și-a câștigat locul în listă. Poți povesti despre evoluția companiei pe parcursul anului pe blog sau pe rețelele sociale. 

Ideea 6: Variante  de cadouri pentru cei dragi

Am ajuns la cea mai frumoasă idee: cadourile! Orice poate fi un cadou, deci nu îți pierde speranța dacă vinzi rulmenți, șuruburi sau medicamente. Totul stă în prezentare. Dacă funcțiile standard ale produselor brandului tău nu intră în ideile convenționale de cadouri, nu înseamnă decât că trebuie să găsești metode mai creative de a le arăta oamenilor. Orice arată mai bine într-un context festiv.

Oricare din produsele tale poate fi prezentat ca și cadou cu o poză potrivită, un video reușit și un text care arată în ce fel poate face un anume produs viața utilizatorului mai ușoară. Când vei posta acel produs ca idee de cadou, gândește-te că nu produsul în sine e vedeta, ci clientul. Întreabă-te ce avantaj are clientul în urma cumpărării și utilizării acestuia și creează o poveste frumoasă, care va face lumea ori să și-l dorească, ori să-l asocieze cu un prieten căruia i s-ar potrivi ca și cadou. 

Ideea 7: Listă de țeluri pe care compania ta le are pentru la anul

Planurile de viitor și țelurile inspiră lumea, oferă siguranță și speranță. Și sunt o idee perfectă de postare de final de an. Iar ca orice antreprenor care se respectă, cu siguranță ai și tu o listă cu țelurile tale și ale firmei tale pentru 2022. Dacă nu lucrezi la SRI, ai putea să le împărtășești cu lumea. E genul de conținut care merge perfect pe rețelele sociale sau chiar și în cadrul unui newsletter de final de an.

În loc de concluzie…

Noi, echipa Magic Agency, am avut un an foarte bun și sperăm că și tu la fel. Nu ne mai rămâne decât să îți urăm un Crăciun magic și un an nou excelent! Iar dacă vrei să te asiguri că firma ta va avea o evoluție și mai bună în 2022, te invităm să arunci un ochi peste serviciile noastre. Unul din țelurile tale poate fi chiar colaborarea cu o agenție care înțelege că nu e ușor să te ocupi singur de toate. O agenție care știe exact cum să îți afișeze site-ul în fața a cât mai multor persoane interesate de afacerea ta. Noi te putem ajuta. Sună-ne! 

Dar nu de Crăciun…

Alexandra T.

 

Leave a Reply