
Crearea sau administrarea unui site web nu e deloc ușoară, iar când nu ai foarte multă experiență în acest domeniu, e simplu să faci unele greșeli fără să-ți dai seama. Pe lângă erorile care nu ezită să-și facă simțită prezența, mai există și alte lucruri pe care le le poți omite pentru că pur și simplu nu te-ai gândit la ele la momentul respectiv sau ți s-au părut irelevante. Pentru a-ți arăta ce anume să ocolești, am făcut o listă cu 7 greșeli adesea întâlnite pe site-urile web, dar și câteva trucuri magice prin care poți face greșelile să dispară.
Experiența mobile friendly
Aproximativ 80% din utilizatorii de internet accesează site-uri de pe smartphone sau tablete. Iar 83% din persoanele care folosesc dispozitive mobile se așteaptă ca atunci când vizitează un site, să aibă parte de o experiență perfectă. Baza acestei experiențe este un site optimizat pentru mobil. În cazul în care credeai că nu contează cum arată pagina ta când e accesată de pe un smartphone, află că este un factor foarte important, chiar decisiv, pentru enorm de mulți oameni. În funcție de cât de bine e optimizat un site, clienții decid dacă vor continua să comande ceva de pe el sau vor căuta ceva mai bun, care le ușurează “munca”.
Dacă vrei să câștigi clienți noi, asigură-te că site-ul arată și funcționează bine atât pe desktop, cât și pe mobil. În varianta mobilă, pagina ta trebuie să arate la fel de bine ca pe desktop, să se încarce repede, pozele să aibă rezoluția corectă pentru a transmite mesajul tău cu eficiență, toate opțiunile să fie funcționale și să nu prezinte diverse erori, cum ar fi dispariția butonului de căutare sau chiar a coșului de cumpărături.
Cuvinte cheie greșite
Cuvintele cheie au scopul de a crește mai repede site-ul tău în motoarele de căutare. Trebuie să aibă un caracter precis, clar, cu referire la subiectul în discuție și să se afle în legătură strânsă cu tipul de conținut pe care îl prezinți. Greșeala intervine atunci când sunt alese cuvinte cu caracter general. Ca să alegi ce trebuie, încearcă să gândești ca și clienții tăi în momentul în care alegi lista cuvintelor cheie. Ce ai căuta tu pe Google pentru a găsi niște produse sau servicii anume? Te poți consulta și cu prietenii, familia sau chiar clienții tăi pentru a afla cu ce cuvinte sau fraze e asociată afacerea ta.
Poți studia concurența. Navighează pe paginile care fac concurență afacerii tale, citește conținutul și vezi ce cuvinte cheie folosesc. E cea mai bună cale de a vedea ceva ce poate ți-a scăpat până acum și de a-ți lărgi orizonurile. Dacă folosești Google Ads, poți folosi unealta lor de cercetare a potențialelor cuvinte cheie. Iar după ce alegi cuvintele cheie, încearcă să le monitorizezi și să analizezi rezultatele. Pentru a obține rezultate bune, nu uita să folosești cuvintele cheie peste tot, adică în postări de blog, postări de social media, în meta taguri și în conținutul paginii tale. Cu cât le integrezi mai mult în conținutul pe care îl produci, cu atât va fi mai ușor pentru publicul țintă să te găsească.
CTA inexistent
Un Call To Action sau CTA este îndemnul paginii tale către clienți. E o metoda bună de a invita clienții să ia acțiune, să comande ceva, să se aboneze la UN newsletter, să descarce materiale de pe site, sau să îți lase comentarii. Această mica interacțiune cu pagina ta ajută vizitatorii să pună bazele relației cu marca ta și să capete încredere în ceea ce reprezintă afacerea ta, iar pe tine te ajută să păstrezi legătura cu ei. Analizează pagina ta și gândește-te ce acțiune poate fi transformată într-un buton CTA.
În cazul abonării la newsletter, poți ține legătura cu abonații tăi prin email-uri săptămânale sau lunare, în care îi informezi cu privire la varii aspecte legate de firma ta. Fie că intervin schimbări de program, ai produse și servicii noi sau ai reduceri, toate acestea sunt informații relevante și importante pentru clienți. Dacă ai grijă să încorporezi aceste informații într-un conținut cât mai interesant, oamenii vor citi emailul și dacă ajunge la spam.
Poți integra un CTA și în postările de pe rețelele sociale. Poți întreba oamenii ce părere au despre subiectul abordat în postarea respectivă sau ce experiențe au avut ei în diverse situații similare. Important e să le trezești interesul și să-i faci să reacționeze într-un fel sau altul. Așa vor simți că părerea lor e importantă, ceea ce e oricum adevărat, iar acest lucru îi va ajuta să te țină minte și să te viziteze mai des.
Optimizarea ratei de conversie
Rata de conversie reprezintă procentajul de vizitatori care efectuează diverse acțiuni pe pagina ta, de exemplu completează un formular, se abonează la un serviciu sau cumpără un produs. Optimizarea ratei de conversie te ajută să obții cel mai mare număr de conversii de la persoanele care îți vizitează pagina. Practic, așa transformi vizitatorii paginii în clienți. O rată de conversie bună înseamnă o pagină bine definită, formatată eficient și atractivă pentru publicul tău țintă. Aici trebuie să te pui din nou în locul clientului și să te gândești ce acțiuni ar întreprinde o persoană care se află pe pagina ta, unde ar vrea sa ajungă în primul rând, ce o interesează și cât de ușor sau dificil e procesul de comandă. Nu uita că trebuie să îți ajuți clientul să navigheze foarte ușor, nu să ajungă să se plictisească până plasează o comandă. Optimizarea se poate realiza folosind cuvintele cheie potrivite, meta taguri corecte și un CTA eficient și bine gândit.
Anunțuri plasate greșit
Anunțurile sunt un rău necesar însă pentru diverse publicații, în special bloguri, sunt sursa principală de venit. Prea multe anunțuri, în special de tipul video cu cu sunet, sunt o cauză de stres pentru vizitatori și îi determină de obicei să părăsească un site sau cont de social media. În aceste situații trebuie să îți analizezi pagina extrem de bine. Dacă găsești ceva ce te irită, cu siguranță va fi cel puțin la fel de iritant pentru persoanele care îți accesează site-ul. Ai grijă și cu reclamele care întrerup experiența vizitatorilor și nu sunt ușor de închis sau minimizat. Decât să stea să caute X-ul minuscul care închide reclama, oamenii vor închide site-ul de tot și nu se vor mai întoarce.
Lipsa butoanelor de social media
Dacă folosești rețelele sociale pentru a-ți promova afacerea, nu ai niciun motiv să nu le anexezi paginii tale web. Rețelele sociale sunt un mediu informal și unor vizitatori li se poate părea mai simplu să te contacteze printr-un mesaj pe Facebook sau pe Instagram, decât să îți trimită un email. În plus, prin diverse postări îți poți face reclamă la produsele sau serviciile pe care le oferi, sau chiar și la articolele de pe blog, prin simple distribuiri sau teasere pe Instagram, de exemplu.
Testul de 5 secunde
Statistic vorbind, vizitatorii unui site ar trebui să își poată da seama în decurs de 5 secunde cum pot efectua acțiunea care îi interesează, odată ce l-au accesat. Dacă pagina ta pică acest test, înseamnă că mai ai de lucru la aceasta. Misiunea principală a site-ului tău e să susțină clientul și să îl ajute să obțină ce vrea, cât mai repede. Nimeni nu vrea să-și irosească timpul. Dacă procesul de comandă e prea complicat, încearcă să îl simplifici. Dacă datele de contact nu sunt la îndemână, fă-le să iasă în evidență. Dacă descrierea firmei e neclară, rescrie una mai concisă. Este foarte important ca prima pagină să ofere toate informațiile de care vizitatorii au nevoie pentru a continua procesul de acaparare, fără să fie nevoiți să dea prea multe click-uri și scroll-uri.
Cine nu greșește, nu muncește!
Greșelile sunt greu de evitat și uneori și mai greu de corectat. Însă majoritatea pot fi prevenite cu ușurință, cu puțin ajutor. Dacă vrei să dai lovitura fără să faci compromisuri, poți apela la Magic Agency. Ne dorim să vedem cele mai reușite idei de afaceri transpuse în online. Un site web este o realizare importantă pentru orice business. Noi putem să-ți facem site-ul să arate bine, să funcționeze perfect, să aibă un conținut excelent și să te facem mândru de reprezentarea afacerii tale în online. Trucurile din mâneca noastră sunt idei de afaceri, site-uri web de la zero, realizarea logo-urilor, identitatea vizuală, brand story, conținut pentru site-uri și bloguri, expunere organică sau plătită și multe altele.
Curios ce găsim în jobenul magic pentru afacerea ta? Hai să descoperim împreună!
Alexandra T.
One Response
[…] reduceri sau promoții. Datele de contact trebuie să aibă și ele secțiunea lor pe site, ca să poți fi contactat cât mai ușor pentru comenzi, colaborări, proiecte și orice altceva mai ține de afacerea […]