Programează un call gratuit:
+40763651571
hello@magicagency.ro

Ghidul Magic Agency despre cum să spui povestea unui brand de success

Magie pentru orice business

Când încercăm să explicăm cuiva un truc magic, oricât de banal ar fi acesta, îl putem face să pară uluitor dacă îi adăugăm o poveste în spate. Cele mai bune iluzii din lume, fie ele mici sau mari, au atașată o poveste care să captiveze atenția spectatorilor. Chiar dacă un truc este genial, dacă nu îl prezinți alături de o poveste interesantă, nu va avea succes. La fel și cu produsele și serviciile unei companii de orice fel. 

Dacă îți prezinți afacerea sec, în două propoziții simple, nu te vei deosebi prin altceva decât prin nume, de toți ceilalți care se ocupă cu exact același lucru. Dar dacă reușești să împletești faptele într-o manieră cât mai captivantă și interesantă, poți fi sigur că povestea ta va rămâne în mintea receptorului. Iar când va avea nevoie de un produs ce se regăsește și în repertoriul tău, vei fi una din primele persoane la care acesta se va gândi. 

„Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, îi spunea Gheorghe Dinică în „Filantropica” lui Nae Caranfil. Tu nu vei sta cu mâna întinsă, și nici nu vei aștepta să primești pomană, însă acest citat surprinde perfect efectul pe care îl au poveștile asupra celor din jur. Să știi să spui o poveste e o artă în sine iar pentru că nimeni nu se naște învățat, în continuare îți vom arăta cum le poți descrie altora afacerea ta, într-un mod cât mai artistic și captivant. 

Storytelling

Pe lângă activitatea socio-culturală de a împărtăși povești, storytelling a ajuns să fie o strategie de marketing și un trend foarte apreciat în ziua de azi. Scopul nu este însă de a-ți vinde produsele, ci de a arăta publicului țintă cu ce se ocupă brand-ul tău și ce îl face special. Iar după ce oamenii ajung să te cunoască și să aibă încredere în tine, vor începe și să îți cumpere produsele.

Poți povesti despre cum ai ajuns să deții propria afacere, ce te inspiră, cum ai ajuns în punctul în care ești astăzi, care au fost cele mai grele dar și cele mai frumoase momente, și cum ai reușit să faci față provocărilor care au apărut pe parcurs. Povestea de prezentare a afacerii tale e singura în care poți fii tu protagonistul. Pentru că în restul poveștilor firmei tale, protagonistul trebuie să fie clientul. 

Storytelling poate lua mai multe forme. De exemplu, pot fi povești venite direct de la clienți, cum ar fi recenziile. Acum câțiva ani, brand-ul de makeup al renumitei tatuatoare Kat von D a primit o recenzie care a devenit virală. O clientă care folosise tușul de ochi al acestui brand, suferise un accident de mașină din care a scăpat cu bine dar a ținut să scrie o recenzie în care a descris experiența și a menționat că la sfârșitul unei zile pline de stres și lacrimi, tușul arăta impecabil. Povestea a rămas în mintea cititorilor și vânzările produsului respectiv au crescut. 

Există și storytelling vizual, prin videoclipuri. Această tehnică e foarte apreciată de publicul tânăr în momentul de față, pentru că videoclipurile au ajuns să ia tot mai multă amploare pe rețelele sociale. Pe Tiktok și Instagram există și conceptul de Storytime, care e practic un videoclip scurt, în care autorul acestuia povestește o întâmplare șocantă sau interesantă. Alte tehnici includ încorporarea inteligenței artificiale în povestea respectivă, care permite generarea unor peisaje sau scenarii ce altfel ar fi indisponibile. 

Un alt tip de storytelling e cel practicat de influenceri. Cu siguranță ai văzut și, tu măcar din greșeală, influenceri recomandând diverse produse. Ei bine, până să ajungă să recomande aceste produse, trebuie să câștige în primul rând atenția și apoi încrederea persoanelor care îi urmăresc. Iar ei obțin asta împărtășind diverse povești despre viețile lor. Iar pe măsură ce numărul urmăritorilor crește, în baza conținutului lor de pe rețelele sociale, apar și colaborări cu diverse firme, care îi contactează pentru a-și promova produsele cu ajutorul lor. 

Cum să povestești despre tine  

De ce e important să povestești despre tine și afacerea ta? Pentru a stabili o legătură cu publicul tău și cu clienții. În primul rând contează foarte mult tonalitatea. Nu vrei să afișezi superioritate, aroganță sau narcisism, însă nici timiditate absolută. Ideea este să îți faci brand-ul prietenos și abordabil, ceea ce înseamnă că și tu va trebui să fii astfel. Gândește-te cum ai vrea să fii perceput de oameni. Asta nu înseamnă să îți schimbi personalitatea în conformitate cu așteptările tuturor, ci să găsești o tonalitate care să nu intimideze lumea dar nici să te facă să pari slab. 

Găsește puncte comune cu publicul țintă, poate chiar experiențe în care oamenii se pot regăsi. Astfel se vor simți înțeleși și vor empatiza mai ușor cu situațiile pe care le descrii în poveștile tale. Gândește-te cum e când îți faci prieteni noi. Vorbiți despre ce aveți în comun, ce vă place, ce nu puteți suporta. La urma urmei ce ne interesează cel mai mult la cei din jur, sunt lucrurile care ne leagă.

Cel mai important lucru este să fii sincer. Indiferent în ce postură favorabilă crezi că te-ar pune o minciună aparent nevinovată, vei câștiga un public mai consistent și mai fidel fiind sincer și autentic. Nu trebuie să minți pentru a capta atenția oamenilor, trebuie doar să știi în ce fel să prezinți adevărul pentru a primi reacții. 

Cum să creezi o poveste despre un serviciu sau produs

Gândește-te la cel mai inutil produs posibil. Dacă ai auzit de el și l-ai ținut minte, indiferent din ce motiv, înseamnă că cineva a reușit să îl vândă. Orice lucru, indiferent cât de ciudat si nefolositor ar părea, are într-o oarecare măsură cumpărători și chiar fani. De ce? Pentru că persoanele care l-au conceput și apoi l-au vândut, au știut să ia în calcul nevoia din care a rezultat acest produs și atributele acestuia. Și-au dat seama pe ce aspect trebuie să pluseze pentru a avea succes.

Când vrei să spui povestea produsului tău, trebuie să ai în vedere nevoile clienților tăi. Cum poate acest produs să ajute clientul? Ce beneficii îi aduce? În ce fel îi poate face viața mai ușoară? Îi aduce un plus de valoare? Poți să povestești de ce e important pentru tine produsul respectiv, însă asta nu îți va aduce foarte multă atenție. Încearcă să vorbești despre motivul pentru care l-ai creat, despre funcționalitate, nevoie și de ce e mai bun decât alte produse identice sau similare ale altor branduri. Axează-te pe ceea ce te diferențiază de concurența ta, și raportează-te la nevoile publicului tău țintă. 

Brand story

Un brand story este povestea afacerii tale. O narațiune ce cuprinde toate acțiunile și sentimentele generate de afacerea ta. Pentru că asta e ideea de bază în spatele unui brand story: să creeze sentimente puternice. Dacă această poveste este suficient de bună și interesantă, poate convinge din start oamenii să cumpere de la tine, încă înainte să aibă ocazia să se convingă de calitatea, eficiența și funcționalitatea acestui produs. 

Ca să îți dai seama cum să îți construiești povestea, trebuie începi să vorbești despre tine și despre motivele pentru care ai început să faci ceea ce faci. De la începuturi. Nu te zgârci cu detaliile si poți include chiar și mici glume pentru a fi mai abordabil. Pune accentul pe partea care dezvăluie scopul afacerii tale. 

Cum realizezi un brand story pentru compania ta

Există câțiva pași care trebuie parcurși pentru a realiza un brand story ca la carte pentru compania ta. Ne vom focusa pe metoda Who-Why-What-How-Where, ca tehnică de realizare eficientă a unui brand story. Această tehnică se bazează pe cinci întrebări pe care trebuie să ți le pui, pentru a construi baza unei povești cât mai complete. 

Cine?

Pentru cine spui povestea, cât de bine îți cunoști publicul, și de ce e importantă pentru ei? Răspunsul la această întrebare cere o analiză detaliată a publicului tău țintă. Gândește-te cine sunt acești oameni, ce vârsta au, cu ce se ocupă, ce fac în timpul liber, ce hobby-uri au, ce probleme au și, nu în ultimul rând, cum îi poate ajuta compania ta să își rezolve problemele. Odată ce ai răspuns la toate aceste întrebări, vei ști cui se adresează povestea ta și cum să o construiești ca să fie cât mai atrăgătoare pentru aceste persoane. 

De ce? 

De ce spui povestea brandului tău? Pentru a familiariza lumea cu firma ta și cu ocupația acesteia, pentru a o face accesibilă și oarecum prietenoasă. Încerci să creezi o punte între firmă și oameni. Abia după ce povestea e spusă și oamenii încep să aibă încredere în brand, poți începe să îți vinzi produsele. Deci pentru moment, vânzările nu sunt scopul tău principal. E foarte important să ții minte acest aspect, pentru a te putea concentra în totalitate pe scopul poveștii tale. 

Vorbește despre tine, cine ești, ce trecut ai, ce pregătire și studii ai, tot ce poate fi interesant pentru potențialii clienți. Poți integra în poveste motivele pentru care ai pus bazele afacerii tale, ce te-a motivat, ce te-a inspirat, cum a început totul. Vorbește și despre problemele cu care te-ai confruntat, însă încearcă să o faci într-o manieră optimistă. 

Ce? 

Ce conține propriu-zis povestea brandului tău? Gândește-te ce te atrage la un anumit film sau de ce cartea ta preferată e tocmai acea carte. Personajele (tu, clienții tăi), intriga (problemele tale sau ale clienților tăi), acțiunea (călătoria ta spre soluția problemei), punctul culminant (lansarea), toate sunt ingredientele comune ale filmelor, cărților si poveștilor de succes. Odată ce ai identificat toate aceste elemente ale poveștii tale, îți va fi mai ușor să pui totul cap la cap. Înainte de a te apuca de scris, poți chiar să îți faci o listă, pentru a te asigura că nu îți scapă nimic. Încearcă să nu sari peste nimic, în ideea că vei revizita acel aspect mai târziu. Așa riști să strici fluiditatea poveștii. 

Cum? 

Care este modul ideal în care să spui povestea brandului? Cele mai importante lucruri sunt să te cunoști pe tine și să îți cunoști publicul. Trebuie să poți explica de ce ai întreprins anumite acțiuni și ce sentimente sau emoții ți-au fost evocate în momentele respective. Si vei scrie pentru publicul tău, pentru clienții vechi, cei noi și cei ce vor veni, deci trebuie să știi clar care e publicul tău țintă. Trebuie să fii sincer, sa fii autentic și să fii… om. Poveștile cu semi-zei care au succes în tot ce fac și nu greșesc nimic niciodată, nu sunt tocmai credibile și pot ajunge să fie anoste. Așa că nu te teme să îți expui și eșecurile și felul în care ai reușit să le depășești. 

Găsește-ți stilul iar apoi ai grijă să folosești un limbaj pe înțelesul tuturor, fără prea mulți termeni de specialitate. De exemplu, dacă ai un salon de îngrijire corporală și ai un aparat de epilare definitivă, clienții nu vor vrea să știe despre funcțiile tehnice ale acestui aparat, îi interesează de ce e mai bun decât alte aparate de acest fel și ce avantaj au ei în urma utilizării. Un brand story reușit trebuie să se afle la intersecția dintre ce e unic și special la tine și ce își dorește publicul tău. 

Unde?  

Care sunt canalele pe care va apărea povestea brandului, și sub ce formă? Fiecare platformă are ”limba” ei. Site-ul afacerii tale e alegerea evidentă aici, povestea firmei s-ar încadra la fix în rubrica ”Despre noi”. Dar si un blog poate fi alegerea ideală pentru publicarea unui brand story, pentru că blogurile nu au număr limitat de caractere și în general textele lungi sunt motivul pentru care acestea există. Dar nu trebuie să te limitezi. Poți distribui fie fragmente, fie teasere pe rețelele sociale. Sau chiar să împarți povestea în mai multe capitole pe care să le postezi regulat, ca un fel de mini-serie. 

Facebook este, în momentul de față, singura platformă de social media în care textele lungi au încă trecere, chiar sunt citite și primesc atenție și reacții. Mai există și LinkedIn care funcționează tot pe bază de texte, dar acolo conținutul trebuie să fie business. Dacă nu ai trac și îți place să te filmezi sau să te inregistrezi, poți face Reels sau clipuri de IGTV pentru Instagram, poate chiar și Tiktok. Reels-urile sunt limitate la 60 de secunde, deci s-ar preta mai degrabă pentru mici trailere sau secvențe ale unui videoclip mai lung, pe care apoi ai putea să îl pui chiar și pe Youtube. Iar dacă vrei ceva mai special, poți face și un podcast.

Ce să faci dacă nu ai talent la scris?

Dacă vrei să îți prezinți povestea, ai o oarecare idee despre felul în care ai vrea să o faci dar nu te pricepi la scris sau nu ai timp să te apuci să faci și să editezi videoclipuri, nu trebuie să te descurajezi. La Magic Agency scriem în online pentru sute de clienți de mai bine de 10 ani. Am lucrat în jurnalism, în crearea de conținut și în realizarea de brand stories de când ne știm. Avem toate cele necesare pentru un conținut genial! Experiențele clienților noștri vorbesc de la sine. Sună-ne pentru a pune la cale cel mai tare brand story pentru succesul afacerii tale. 

Alexandra T.

 

Leave a Reply