
Industria magiei a trecut prin multe transformări de-a lungul timpului. Probabil ca majoritatea oamenilor își imaginează că ai nevoie doar de un joben, de o baghetă magică, de niște cărți de joc și gata, Abracadabra! În realitate e nevoie de un adevărat arsenal, iar când venea vorba de aplicarea trucurilor învățate, multor magicieni în devenire le lipsea recuzita necesară. Asta cel puțin până să apară Ellusionist, primul site care a vândut online cărți de joc și alte accesorii. Ellusionist a revoluționat industria, care până atunci era ”antică”, aducând totul pe internet și inspirând mii de tineri să aleagă magia ca hobby sau carieră.
Cea mai importantă regulă în marketing e găsirea unei piețe care are nevoie de produsele tale. Nu există produs fără piață. Odată identificată, piața poate fi suplinită cu produse. Dacă vrei să dezvolți și să lansezi un produs, trebuie să te gândești înainte la mai mulți factori. Cine are nevoie de produsul acesta? În ce scopuri poate fi folosit? Care e concurența? Ce are produsul concurenței în plus față de al tău? Ce avantaj ar avea clienții dacă ar folosi produsul tău, și nu pe cel al concurenței? Dacă răspunsurile la aceste întrebări sunt în favoarea ta, felicitări! Ai toate șansele să dai lovitura. Dacă nu ai răspunsuri sau ești nesigur în privința lor, poate ar trebui să mai aștepți puțin, să optimizezi produsul, sau să te orientezi spre altul.
Marketing?
Marketingul nu a avut niciodată o reputație prea bună. De fiecare dată când vedem o reclamă care nu ne convinge cu nimic, ba chiar ne întrerupe filmul sau videoclipul vizionat pe YouTube, spunem indiferenți ”marketing ieftin”. Multă lume nu înțelege ce e marketingul de fapt, ce scop are, cât efort implică și în ce cazuri e eficient. La urma urmei, până și cel mai uimitor produs pe care ți-l poți imagina, nu va avea prea mare succes fără o campanie reușită de marketing.
La bază, marketingul reprezintă cumulul de activități și procese destinate creației, comunicării, livrării și schimbului de oferte care au o valoare pentru clienți, colaboratori și societate. Este arta de a crea și de a oferi produse care să satisfacă nevoile unei piețe țintă, în schimbul unui profit. Marketingul implică multă muncă de cercetare, targeting, comunicare (anunțuri și mailuri directe) și adesea are și rol de relații cu publicul. Pentru vânzări, marketingul e echivalentul plugului pentru plantarea unor semințe, adică pregătește terenul.
Scopul marketingului e să scoată produsele pe piață și să le aducă în atenția consumatorilor. Decizia de a cumpăra sau nu produsul aparține, în mare, clienților. Oamenii cumpără anumite produse din motive sau nevoi care se bazează pe diverse sentimente. Apoi își justifică respectivele achiziții prin logică. Marketingul nu face decât să apeleze la acele sentimente. Totul se bazează pe interacțiunea dintre două entități, care vor să colaboreze.
Regulile de bază în marketing
Orice rețetă a succesului are câteva reguli, iar marketingul nu face excepție. Înainte să “intrăm” în problemă, o vom lua cu începutul și vom analiza regulile de bază ale unui marketing de succes.
-
Cum să te faci cunoscut
Ca prim pas pentru a te face cunoscut cu ușurință, ai nevoie de un site. E cea mai simplă și profesionistă modalitate de a arăta lumii cine ești, cu ce te ocupi, ce ai de oferit și cum ajuți lumea cu produsele sau serviciile tale. Apoi urmează SEO (optimizarea motoarelor de căutare). Doar așa poți apărea în Google ca rezultat al căutărilor publicului tău țintă. Următorii pași sunt implicarea în rețelele de socializare și conținutul de calitate. Pe social media îți poți face firma mai prietenoasă, mai abordabilă și ai acces la un public foarte larg.
Iar conținutul de calitate va avea grijă ca acel public să se întoarcă mereu pe profilul tău, pentru a vedea ce mai postezi sau ce informații noi oferi. În continuare poți aplica diverse strategii de marketing pentru a-ți expune afacerea în fața a cât mai multor persoane. Fie că este vorba despre anunțuri plătite, marketing prin email sau cu ajutorul influencerilor, o strategie bine pusă la punct îți poate face brand-ul ușor de recunoscut și îți va aduce și clienții mult doriți.
-
Cum să îți studiezi competitorii
Unul din cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru afacerea ta, e să îți cunoști concurența. Am vrea să îți spunem că ești singurul care produce o anumită gamă de produse, dar adevărul e că ești unul dintre cei foarte mulți care fac asta. Tocmai din acest motiv trebuie să îți identifici competitorii, să îi analizezi, să vezi ce fac altfel, ce fac mai bine sau de ce clienții i-ar alege pe ei și nu pe tine. Această analiză te va ajuta să îți optimizezi procesele, să vezi exact unde greșești și ce poți face mai bine. Examinează punctele forte, atât ale tale cât și ale concurenței. La un moment dat vei descoperi cu siguranță ceva ce faci tu mai bine decât ei. Acel lucru va fi asul din mâneca ta, atuul tău.
-
Cum să te dezvolți în funcție de clientela ta și nevoile ei
Înainte de a crea, dezvolta sau promova un produs nou, trebuie să te gândești ce utilitate are pentru oameni. O campanie de marketing bună se bazează pe acest lucru, arătând clienților exact cum le va face produsul respectiv viața mai ușoară. La rândul lor, clienții vor observa că grija ta pentru ei e pe primul loc pentru tine și astfel se va consolida relația dintre ei și compania ta.
-
Cum să îți faci clienții fericiți
Cumpărătorii sunt fericiți atâta timp cât produsele pe care le achiziționează sunt de calitate, prețul e în limitele bunului simț și ei au garanția că sunt respectați. În legătură cu prețul și calitatea produselor sau serviciilor tale nu putem să ne dăm cu părerea. Dar respectul îl poți arăta cerându-le clienților părerea, ascultând feedback-ul venit din partea lor și punând în aplicare sugestiile acestora. Nu ignori niciodată reclamațiile, nu ștergi comentariile negative, nu îi jignești și nu te cerți cu ei. Nu uita că tu reprezinți un brand iar orice acțiune a ta se va răsfrânge asupra brand-ului tău. Orice conflict trebuie rezolvat cât mai pașnic, poate chiar și cu o mică recompensă pentru client, cum ar fi o reducere sau un voucher.
Cinci clipuri virale cu geniile marketingului
Acum că am stabilit care sunt, în mare, regulile marketingului, vom vedea când și în ce măsură pot fi… încălcate. Ignorarea regulilor de bază într-un domeniu poate duce uneori la inovații, cât timp acest lucru e făcut într-o manieră inteligentă.
Clipul 1: Joe Ades, milionarul străzii
Poți deveni milionar în urma vânzării unor ustensile pentru curățarea cartofilor? Categoric. Cum a reușit Joe în acest videoclip? A început prin a atrage atenția oamenilor asupra sa, îndemnându-i să se apropie pentru a vedea mai bine. Odată ce capteză atenția publicului, are grijă să o păstreze, printr-un limbaj simplu și direct. Abordează oamenii cu multe pronume personale, iar propozițiile sale sunt scurte, pentru a putea fi urmărite cu ușurință.
În continuare, Joe le naște acestora interesul pentru ustensile. În timp ce curăță cartofii, apare imediat mormanul de coji, iar privitorii încep să se simtă îndatorați față de efortul său și încep să cumpere. În timp ce mâinile sale arată funcționalitatea produsului, limbajul său descrie avantajele pentru cumpărători: chipsurile ies delicioase, copiii vor mânca legumele, bunica nu se mai chinuie cu curățatul, etc. După ce evidențiază valoarea produsului, Joe spune că acesta nu se poate găsi în magazine, și face publicul să-și dorească ceva ce probabil nu va mai găsi dacă ratează această ocazie.
Joe lasă oamenii să decidă singuri, din moment ce nu le cere banii. Printr-o mișcare simplă, scoate din buzunar niște bancnote și mută produsul în față. Oamenii înțeleg ce se întâmplă, se apropie să cumpere și au impresia că vorbesc cu un prieten. Fără să aducă măcar vorba despre vânzări, Joe adaugă încă 50 de dolari la veniturile sale, care potrivit presei americane a trecut de câteva milioane de dolari înainte ca bărbatul să treacă în neființă.
Clipul 2: Mike, o avere din aparate de ras
În exact un minut si 33 de secunde, Mike îți descrie produsul său, avantajele pe care le ai tu ca și client, și prin ce se deosebește de concurență, desi vinde niște aparate de ras banale. Uneori atuul poate fi însăși atitudinea. E o reclamă aparent simplă, fără opulență și demonstrații grandioase, care ne arată că less is more, cum e și cazul aparatului de ras standard, fără brizbrizuri, care face nici mai mult nici mai puțin decât ceea ce promite.
Această reclamă este una dintre primele promoții virale din istoria netului, care a transformat o afacere de apartament într-un business uriaș, internațional, tocmai pentru că e inedită și ieșită din comun. Regulile descrise mai sus sunt aruncate pe fereastră, în timp ce ni se arată, într-o manieră neconvențională, de ce uneori e mai bine să alegi ceva simplu și ieftin. Te face să-ți amintești de toate momentele când te pregăteai de bărbierit și-ți dădeai seama prea târziu că nu ai un aparat de ras. Și apoi îți oferă soluția, ieftină și permanentă.
Clipul 3: Un cântăreț de ocazie internațională
Dacă ai sta la coadă la intrare la Statuia Libertății, iar acest tip cu perucă ar începe să îți cânte în limba ta, i-ai lăsa bacșiș? Probabil că da! Pentru a avea succes în marketing, trebuie să vorbești pe limba clientului, uneori la propriu. Arta stradală poate lua multe forme iar oamenii își vor indrepta atenția, și portofelul, spre persoana care reușește să se diferențieze de restul. O dovadă clară că un artist care vrea să se vândă are nevoie și de altceva pe lângă talent. La fel ca în cele două clipuri de mai sus, și aici cheia este abordarea. Iar când ai doar câteva secunde la dispoziție să te afirmi, trebuie să știi exact ce corzi sensibile să atingi în mintea și sufletul clientului tău.
Clipul 4: Steve Jobs, omul care a schimbat lumea
Steve Jobs a inventat practic ideea de vânzare a unei emoții, nu a unui produs. La fel a făcut și când a lansat primul iPhone, a vândut emoția acelui sentiment pe care îl ai când atingi efectiv ecranul și lucrurile se mișcă, ca prin magie. Oamenilor le place să cumpere, dar nu le place să li se vândă ceva. Și Steve recunoaște în acest clip că Apple a cheltuit o avere pe reclame, fără să obțină rezultate. Pentru că se concentrau prea mult pe vânzarea produselor, și prea puțin pe sentimentele care duc la o vânzare.
Clienții vor să știe cine e în spatele unei firme și ce valori au oamenii respectivi. Când plănuiești o campanie de marketing, ia în calcul latura emoțională a clienților tăi. Jobs dă drumul reclamei, și din start suntem întâmpinați de rebeli din diverse domenii, inovatori, oameni care au îndrăznit și au făcut lucrurile altfel, indiferent de circumstanțe. Apple le ia partea iar publicul simte instinctiv nevoia sa facă același lucru. În clip nu apare niciun produs Apple. Și totuși reclama își atinge scopul. Poți scoate la înaintare cele mai tari produse, pentru că dacă nu le atașezi o poveste și niște sentimente în spate, o faci degeaba.
Clipul 5: Brânzeturile Del de la OTV
Cine nu-și amintește de OTV și de Dan Diaconescu? Chiar dacă programele acestuia au fost de nenumărate ori blamate pentru conținut, de multe ori deloc educativ, reclamele pe care postul de televiziune condus dintr-o garsonieră din București le-a produs au rămas în istorie. De ce? Pentru elementul amuzant și diferit pe care le ofereau la acea vreme. În timp ce toată lumea respecta regulile, reclamele OTV erau amuzante, ieșite din comun și de ținut minte. Chiar și după un deceniu de la ultimele apariții ale acestora la televizor.
La urma urmei și reclama negativă, tot reclamă e. Și pentru unii, e chiar mai eficientă decât cea pozitivă. Deci să nu îți fie frică să faci și reclame controversate, dacă crezi că poți face față reacțiilor care, inevitabil, vor veni. Dacă găsești o balanță între cele două, vei da lovitura garantat.
Esența marketingului e să arate oamenilor ce rol are un anume produs în viața lor. Fie ca le face viața mai ușoară sau mai confortabilă, sau îi ajută să economisească timp sau bani, atuurile produsului trebuie evidențiate mereu. Vedetele campaniilor de marketing nu vor fi niciodată creatorii produselor, creatorii campaniilor, nici măcar produsele în sine, ci clienții, publicul țintă.
În loc de concluzie
Produsul final, oricât de bun ar fi, trebuie prezentat corect în fața viitorilor tăi clienți. Marketingul nu e ușor și nici ieftin, însă daca e aplicat corespunzător, îți poate aduce numeroase beneficii si mulți clienți. Iar dacă nu știi exact ce e de făcut și cum să începi, la Magic Agency știm să facem marketing și să îți afișăm site-ul în fața a cât mai multor persoane interesate de afacerea ta. Îți dăm idei de afaceri, știm să facem site-uri web de la zero, realizăm logo-uri, identitate vizuală, brand story, conținut pentru site-uri și bloguri, expunere organică sau plătită și multe altele. Sună-ne!
Alexandra T.
One Response
[…] Într-un articol mai vechi, spuneam că oamenilor le place să cumpere, dar nu le place să li se vândă ceva. Iar mai mult decât atât, le place să creadă că sunt stăpâni pe propriile decizii. O campanie de marketing bună știe ce corzi sensibile să atingă pentru ca lumea să nu se simtă exploatată sau influențată. Trebuie să îți studiezi cu atenție publicul țintă pentru a înțelege exact cum să îți prezinți produsul în cel mai dezirabil mod. […]