
Antreprenoriatul începe cu setarea unor țeluri pentru tine și afacerea ta. Multă lume are impresia că unul dintre cele mai ușoare lucruri e să fii antreprenor. Ce poate fi mai frumos decât să fii propriul tău șef și să lucrezi când vrei, de unde vrei și cât vrei? Puțini realizează că până să ajungi la acest nivel, te confrunți cu mult stres, strategii eșuate, nopți nedormite și unele frustrări. Și că e foarte greu să mergi înainte și să nu renunți, când pare că nimic nu merge cum ți-ai dori.
Cu astfel de situații se confruntă de exemplu artiștii handmade, care înțeleg cât de greu este să pui afacerea pe picioare și să continui să o crești, odată ce ajungi la un anumit nivel. Dar pentru a reuși ai nevoie, în primul rând, de mentalitatea potrivită. Ideea de bază este setarea de țeluri, care să ne împingă să facem mai mult pentru creșterea afacerii noastre.
Țelurile trebuie să fie rezonabile, tangibile și proactive. Dacă te regăsești în aceste rânduri și simți că ai nevoie de mai multă structură în planurile tale, această listă e pentru tine. Acestea sunt țelurile după care ne-am ghidat și noi la început de drum și, din fericire, chiar ne-au fost de mare folos.
Setează un anumit număr de vânzări pe lună (țel financiar)
Unor oameni le e mai ușor să se organizeze dacă au niște obiective financiare stabilite. Fie că e vorba de un termen limită, un număr de produse confecționate sau un număr de vânzări obținute într-o anumită perioadă de timp, vei vedea că îți va fi mai ușor să depui munca necesară când ai un țel clar stabilit în minte. Iar un țel financiar îți poate oferi motivația de care ai nevoie pentru a merge înainte.
Nu trebuie să fie o sumă fabuloasă sau intimidantă, ci una realistă. Analizează profitul pe care îl ai și nu ținti nici prea sus, nici prea jos. Setează-ți un obiectiv realizabil, pentru care știi că merită să depui tot efortul. Dacă ai încasat 1000 de lei luna trecută, nu vei încasa 10000 luna viitoare. Însă poți realiza încasări de 2000 de lei, cu muncă multă și dedicație.
Notează tot ce merge și ce nu merge într-o anumită perioadă (țel educativ)
Din când în când e bine să analizezi totul amănunțit și să te concentrezi pe ceea ce nu merge. Altfel cum ai putea găsi soluții sau preveni scenariile negative? Poți chiar să ții o evidență în scris a lucrurilor ce necesită optimizări sau îmbunătățiri. În timp vei vedea diferențele și vei realiza cât de departe ai ajuns. Astfel îți va fi chiar mai ușor să identifici problemele. Zicala ”orice șut în fund e un pas înainte” nu e cea mai elegantă, dar e foarte adevărată. Poți învăța multe din orice problemă pe care o întâmpini. Eșecul nu apare când greșești, ci când nu înveți din greșelile tale.
Aspiră să ajungi la un anumit număr de urmăritori pe social media (țel de marketing)
Orice pagină de Instagram sau de Facebook începe cu zero urmăritori. Unele pagini se dezvoltă mai repede, poate chiar peste noapte dacă au parte de vreun scandal, iar altele mai încet. În general paginile business ale micilor antreprenori au la început o evoluție lentă. Dar nu e nici pe departe motiv de panică sau descurajare.
În realitate, asta înseamnă că trebuie să depui mai mult efort și să creezi conținut unic pentru a capta atenția lumii. Iar dacă te uiți la telefon descurajat și nu ai niciun chef să faci o nouă postare, schimbă-ți în primul rând atitudinea. Setează-ți un obiectiv. Poți începe cu ceva mai mic, de exemplu “săptămâna asta voi strânge cinci urmăritori noi!” Pe măsură ce crești, te vei simți tot mai motivat să postezi cât mai des și să pui bazele comunității tale.
Planifică unde vrei să ajungi cu afacerea ta în 3 ani (țel pe termen lung)
Cea mai plictisitoare întrebare la un interviu este ”unde te vezi peste 5 ani?”. Totuși, întrebarea întrebărilor are și ea rolul ei. Angajatorii vor să vadă dacă îți dorești să evoluezi, preferabil în cadrul firmei lor, și dacă ai ambiții sau planuri de viitor. Poți transpune această idee și în plan personal și să îți setezi țeluri de viitor pentru afacerea proprie. Chiar dacă sunt doar la nivel conceptual, aceste planuri ne ajută să putem vizualiza mereu scopurile noastre, motivele pentru care luptăm zi de zi.
Nu uita de partea creativă a afacerii (țel de îndemânare)
Orice antreprenor își dorește să evolueze. Chiar dacă ai un talent înnăscut într-o anumită direcție, nu înseamnă că nu trebuie să muncești pentru a-l șlefui sau a-l rafina. Pentru a-ți dezvolta abilitățile, poți căuta mereu diverse seminare, webinare sau workshop-uri la care să iei parte pentru a învăța ceva nou, sau pentru a perfecționa ceea ce știi deja.
Ai atât opțiuni gratuite cât și pe bani, atât live cât și online, trebuie doar să investești puțin timp în căutare și apoi să te ții de treabă. Vei găsi cu siguranță varianta perfectă pentru tine, afacerea ta și branșa căreia te dedici. Evoluția e un proces constant, nu ești niciodată prea bun pentru a învăța ceva nou. Pentru a te motiva, poți privi evoluția ta creativă ca pe un țel, pe termen scurt, lung sau chiar permanent.
Familia și de hobbyurile tale primează (țel legat de viața personală)
Dacă ești genul de om căruia îi place să se ocupe mereu de tot, nu trebuie să pierzi din vedere ce e cu adevărat important: familia, pasiunile tale și toate celelalte lucruri care îți aduc împliniri la nivel personal. Nu îți ignora familia sau prietenii în detrimentul afacerii tale. Un om fericit este cel care are sufletul împăcat.
Ieși în oraș cu părinții, cu partenerul sau partenera, du-ți copiii sau nepoții într-un parc de distracții, ieși în club cu prietenii, călătorește, explorează, citește o carte, mergi la un festival de muzică, fă ceea ce te face să te simți cât mai fericit. Nu-ți irosi viața îngropându-te în muncă. Unul dintre țelurile tale ar trebui să fie timpul petrecut într-un fel care îți aduce satisfacții personale.
În loc de concluzie
Unii oameni se simt constrânși de țeluri, iar alții se simt motivați. Țelurile te ajută să fii mai organizat și îți oferă o imagine de ansamblu mai clară. Iar dacă unul dintre țelurile pentru afacerea ta este să ii oferi cel mai tare site, nu trebuie să îl duci la bun sfârșit de unul singur. Poți apela la o echipă de magicieni creativi, care au experiență în domeniu, știu să facă site-uri web de la zero și se ocupă chiar și de conținut, marketing și expunere organică sau plătită. Magic Agency îți oferă susținerea de care ai nevoie pentru a-ți lansa sau crește afacerea în mediul online.
Alexandra T.