
Un comunicat de presă este de multe ori primul contact real pe care un nou enterprise îl ia cu masele. Când lansezi o afacere nouă, te gândești care ar fi cele mai eficiente soluții prin care ai putea să dai sfoară în țară și să informezi cât mai multă lume cu privire la apariția ta pe piață. Știm că îți vine să strigi despre afacerea ta, de fericire și mândrie, dar există și modalități care nu lezează auzul oamenilor și nu îi sperie.
O modalitate prin care ai avea acces atât la publicul matur cât și la cel tânăr sunt ziarele și versiunile lor online. Ideal ar fi să iei legătura cu un jurnalist talentat și să faci un comunicat de presă. Acestea te pot ajuta atunci când lansezi o afacere nouă, însă de cele mai multe ori, jurnaliștii nu vor publica informația fără bani.
Sunt însă câteva reguli pe care, dacă le respecți, s-ar putea să ai succes și să convingi un jurnalist că produsul tău este bun de transformat într-o știre fără să plătești nimic în plus. Iar pentru că la Magic Agency avem și jurnaliști în echipă, vom profita de experiența lor pentru a descoperi cum să abordezi jurnaliștii și ce să faci pentru a-i convinge că meriți un loc în ziarul la care lucrează. Fără costuri suplimentare.
Convinge-l că va scrie despre o exclusivitate
Atenția jurnaliștilor e captată foarte ușor de tot ce e o premieră sau o exclusivitate. Dacă șansa să scrie primul despre un anumit subiect îi este garantată, acesta tinde să accepte mai ușor o propunere. Deci dacă într-adevăr nu a mai scris nimeni despre afacerea ta, ai deja un avantaj. Explică-i în ce constă afacerea ta într-o manieră cât mai interesantă, spune-i că va fi primul care va scrie despre asta și că poate contribui la povestea succesului tău. În cuvintele Nașului, fă-i o ofertă ce nu poate fi refuzată. Desigur, nu o ofertă monetară, pentru că trebuie să te vinzi pe tine, nu să cumperi jurnalistul.
Scoate în față cele mai inedite lucruri despre produsul tău
Gândește-te prin ce te deosebești de alte firme care comercializează același produs sau aceleași servicii și scoate aceste lucruri în evidență. Fie că produsele tale au o calitate excepțională, prețuri imbatabile sau ai un serviciu de relații cu clienții incredibil de bun, comunică aceste lucruri. Jurnalistul trebuie să înțeleagă de ce să scrie tocmai despre tine și ce te face atât de special.
Acest lucru îl va ajuta și să își construiască mai bine articolul, și totodată să îți evidențieze cele mai bune calități. Așa că nu te sfii să te lauzi puțin. În limita bunului simț, desigur! Nu îți sugerăm sub nicio formă să minți sau să exagerezi într-o anume privință, pentru că riști să ajungi singur în situații neplăcute.
Scrie un pitch scurt și atrăgător în emailul tău către ziarist
Un pitch este un rezumat scurt al experienței și fundalului tău și al firmei tale. Mai e cunoscut și sub denumirea de elevator pitch, pentru că ideal ar fi să dureze exact cât un drum cu liftul. Imaginează-ți deci, că ești în lift cu jurnalistul și trebuie să îi prezinți firma ta și să-i captezi interesul până ca acesta să coboare sau să urce la etajul ales.
Un pitch trebuie să fie scurt, așadar trebuie să expui cele mai importante lucruri din start: cine ești, care e țelul tău, care e obiectul firmei tale și motivul pentru care există. Nu uita să adopți un ton încrezător, chiar și în scris, pentru a fi cât mai convingător. Exprimă-te într-o manieră optimistă, pozitivă și flexibilă.
Nu trimite comunicatul jurnaliștilor nepotriviți
E foarte important să identifici jurnaliști sinceri, care pot prezenta coerent păreri independente și obiective. Nu ai nevoie de laudă exagerată, nici de critică acidă. Dacă ai deja un anume jurnalist în gând, caută mai multe articole ale sale și citește-le, informează-te cu privire la experiența pe care o are și vezi dacă ar fi potrivit pentru tine și povestea ta. Dacă nu cunoști pe nimeni, interesează-te la cunoștințe și prieteni și cere recomandări. În prealabil poți să cauți la fel informații despre jurnaliștii recomandați și munca lor.
Asigură-te că ai respectat toate regulile gramaticale
Greșelile gramaticale denotă din start lipsă de profesionalism. Dacă vei trimite un email presărat cu tot felul de greșeli, jurnalistul, care ar trebui să aibă o ortografie aproape perfectă, își va face din start o părere despre tine, și nu una bună. Dacă nu ești sigur de unele cuvinte, te poți folosi de Google să elimini orice dubiu. Poți și să rogi un prieten să arunce o privire peste textul tău, două perechi de ochi sunt mai bune decât una. Nu uita de punctuație, diacritice și spații între alineate. Textul trebuie să aibă o structură frumoasă, nu să încarce ochiul de la prima vedere.
Nu te transforma într-un spammer
După ce trimiți un email, e frumos să aștepți și un răspuns. Unii oameni sunt mai conectați la telefon și la toate funcțiile acestuia destinate comunicării, în timp ce alții sunt prinși cu diverse treburi și obligații și nu au cum să răspundă imediat. Nu te impacienta dacă nu primești un răspuns după o oră sau o zi și nu te apuca să trimiți email-uri la foc automat. Vor avea efectul opus așteptărilor tale.
Așteaptă câteva zile, poate chiar o săptămână. Abia apoi poți trimite un al doilea email, să întrebi dacă primul a ajuns la destinație sau nu. Dacă nu primești un răspuns nici atunci, poți presupune că ai fost refuzat. Nu e niciun capăt de țară, oricum nu ai vrea să colaborezi cu persoane care nu îți arată un minim de interes. O iei de la capăt și te reorientezi spre alți jurnaliști.
În loc de concluzie…
Dacă vrei să înveți mai multe despre subiectul comunicatelor de presă, poți lua legătura cu noi. Însă nu ne limităm la atât. Îți dăm idei de afaceri, știm să facem site-uri web de la zero, realizăm logo-uri, identitate vizuală, brand story, conținut pentru site-uri și bloguri, expunere organică sau plătită și multe altele. Avem câte un as în mânecă pentru orice business. Magic Agency este agenția care te mută în online în timp util.