Programează un call gratuit:
+40763651571
hello@magicagency.ro

Cum să aduni bani pentru a-ți lansa afacerea în 2022 pe internet

Magie pentru orice business

Să știi cum să ceri ceva când ai nevoie, e un fel de artă în sine, indiferent că e vorba de bani, ajutor, sprijin emoțional sau căratul mobilei atunci când te muți. Trebuie să știi cum să convingi oamenii să te ajute. Cât timp ai un motiv bine întemeiat, șansele să primești lucrurile pe care le ceri cresc în mod exponențial. La fel ca în Filantropica, totul ține de poveste și de felul în care aceasta e spusă. Pentru lansarea unei afaceri, lucrurile funcționează oarecum la fel. Dacă nu ai bani, dar ai o idee bună, totul se rezumă la a convinge cât mai multă lume să te susțină. Noi nu îți putem oferi banii de care ai nevoie, dar dacă vrei să știi cum să faci rost de ei și ce pași să urmezi, avem câteva sfaturi pentru tine.

Cum să strângi capital pentru a-ți lansa noua afacere în 2022

Banii erau un subiect delicat și înainte de pandemie, iar acum, situația e la superlativ. E destul de dificil să pui pe picioare o afacere nouă în vremuri atât de nesigure. Dar frica și îndoielile nu fac altceva decât să ne țină pe loc și nu are rost să stăm să așteptăm zile mai bune pentru a ne pune ideile în practică. Momentul oportun nu se așteaptă, ci se creează.

Bagă mâna în propriile economii

Dacă ai bani puși deoparte, în dulap nu vor face pui. Pentru a face bani din ceva, trebuie să investești întâi. Și de ce nu ai investi în tine și în afacerea ta? Dacă ai economii, folosește-le pentru a te finanța, în măsura în care îți permiți. La urma urmei banii vin și pleacă, deci nu are de ce să-ți pară rău după ei. Așa cum i-ai strâns prima oară, îi vei putea strânge din nou și poate chiar în număr mai mare. Doar că până să ajungi acolo, va trebui să faci acest sacrificiu.

Caută un investitor

Persoanele care se ocupă cu dezvoltarea de afaceri mici și mijlocii sunt greu de găsit dar efortul merită. Când le găsești, prezintă-le ideea ta, ce te deosebește pe tine de alții cu același model de business și motivul pentru care crezi că vei avea succes. Există diverse forumuri și platforme prin care poți întâlni investitori potriviți. Trebuie doar să aloci puțin timp și energie pentru a-i identifica și să îți pregătești temeinic prezentarea. Și să fii foarte încrezător în forțele proprii.

Organizează o petrecere pentru strângere de fonduri

În decembrie 2021, creatorii de conținut din spatele personajelor Mo și Foca, adică Creative Monkeyz, au lansat un stream caritabil de 12 ore, cu scopul de a strânge donații pentru publicația independentă de jurnalism Recorder. Eforturile lor au avut ca rezultat strângerea sumei de 18.576 de euro. 

În România ideea de petreceri caritabile sau strângeri de fonduri e încă în faza incipientă, dar tocmai acesta e motivul pentru care ar putea avea succes. Pentru că ai veni cu ceva deosebit, inedit, ieșit din comun. Iar exemplul de mai sus arată că totuși se poate. Invită-ți rudele, cunoștințele și prietenii într-un cadru relaxat, dar totuși cât de cât formal. Încurajează-i pe aceștia să aducă și alte persoane cu ei, poate chiar oameni care activează în aceeași branșă în care urmează să te integrezi și tu, sau lume interesată de subiect. Nu se știe niciodată ce fel de oameni vei cunoaște și ce oportunități se vor ivi. 

În funcție de branșa în care activezi și, desigur, restricțiile impuse de pandemie, poți decide sub ce formă vei organiza petrecerea și ce tematică va avea. Fii creativ și nu îți impune limite. E petrecerea ta, o poți organiza așa cum vrei tu.

Pune de o campanie de funding online

Ideea de crowdfunding a pus pe picioare zeci de mii de afaceri profitabile și reprezintă activitatea de a strânge bani de la mai multe persoane pentru a finanța un proiect. Această procedură se pretează cel mai bine în mediul online, prin intermediul a diverse platforme. Cele mai mari platforme de crowdfunding sunt Kickstarter, Indiegogo, Patreon și GoFundMe

Aici vei avea din nou nevoie de puțin timp pentru a cerceta și a te familiariza cu platformele, pentru a vedea cum poți să atragi atenția oamenilor asupra ta și care ți se potrivește cel mai bine. De exemplu, Patreon e cea mai bună platformă de crowdfunding pentru creatori de conținut de orice fel, GoFundMe susține strângerea de fonduri personale, iar Kickstarter face câte puțin din toate.

Cere de la familie sau prieteni

Una dintre cele mai comune concepții e că nu ar fi în regulă să ceri bani de la rude sau prieteni, pentru că poți ajunge în situații dificile și riști chiar să îți strici relațiile cu aceștia. Însă noi credem că aceste situații pot fi gestionate ușor, cât timp toate persoanele implicate sunt sincere și corecte. Așa că fă-ți curaj, prezintă-le persoanelor apropiate ideea ta, stabiliți clar parametrii procesului în cazul în care acceptă să te susțină, și ai mare grijă să nu îi dezamăgești. Comunică deschis și transparent.

Împrumută-te de la bancă

Dacă nimic nu merge, poți încerca să faci un împrumut la bancă, pe post de ultimă soluție. Analizează bine toate opțiunile pe care le ai, toate reacțiile pe care le-ai primit, fondurile de care dispui și posibilitatea de a-ți plăti ratele punctual în fiecare luna, și ia o decizie. Nu e soluția ideală însă așa poți merge la sigur și poți avea toți banii de care ai nevoie pentru a-ți clădi visul mult mai repede.

În loc de concluzie…

Cel mai important lucru, când vine vorba de riscuri, este să ne dăm seama când e o idee bună să ni le asumăm, și când nu. Dacă ai o afacere care chiar are piață, e mereu bine să o faci. Dacă nu, e bine să îți faci în continuare temele, înainte să ceri bani de la lume sau să apelezi la bănci. Un lucru e sigur: orice afacere are nevoie de propria ”casă” pe internet, adică de un site web. Aici te putem ajuta noi, Magic Agency, pentru că avem zeci de domenii gata de transformat în afaceri, știm să lucrăm în WordPress și realizăm site-uri eficiente, plăcute ochiului și care convertesc. Nu trebuie decât să ne suni. 

 

Leave a Reply