Programează un call gratuit:
+40763651571
hello@magicagency.ro

Cum îți promovezi afacerea în online fără să cheltui un leu

Magie pentru orice business

O problemă cu care se confruntă mulți antreprenori în momentul de față este lipsa clienților. Ți-ai mutat afacerea în online, ai un site bine pus la punct, faci totul ca la carte, însă nu te bagă nimeni în seamă. De ce? Ești convins de calitatea produselor și a serviciilor tale, dar cum îi convingi pe ceilalți? Cum ajungi în fața clienților tăi, să le arăți că da, e așa cum zici tu? Este frustrant să aștepți mereu rezultate care întârzie să apară. În acest articol îți vom arăta cum îți poți promova afacerea în mediul online. Iar dacă te gândești deja cât te va costa acest lucru, poți sta liniștit. Nu va fi nevoie să cheltui nici măcar un leu!

Promovarea organică, succes pe termen lung

Acest tip de promovare asigură o creștere eficientă a afacerii tale și atrage atenția asupra mărcii tale, strict în baza conținutului pe care îl produci. Tocmai din acest motiv nu implică sacrificii financiare, dar va trebui să investești timp și răbdare în promovarea brandului tău, prin prezentarea lui în fața clienților tăi fideli, a curioșilor, precum și a oamenilor care nu au auzit ninicodată de tine. Gândește-te la logo-ul Coca-Cola. Nu există o persoană care să-l vadă și să nu știe instant ce brand reprezintă. Asta înseamnă importanța brandului, suma calităților care ajută oamenii să te recunoască.

Canalele de social media

Companiile și afacerile de orice dimensiuni folosesc social media pentru a intra în contact cu publicul lor. E necesar și chiar obligatoriu să faci și tu asta de pe conturile tale de business, pentru a interacționa cu potențiali clienți. Ține cont de faptul că rețelele sociale sunt un mediu informal și trebuie să urmezi niște reguli de conduită virtuală, ca brand.

1. Trebuie să te concentrezi pe faptul că nu produci conținut pentru tine, ci pentru vizitatori. Deci încearcă sa te exprimi lejer și să nu folosești prea mulți termeni de specialitate. Afacerea ta trebuie să fie accesibilă pentru toată lumea, așadar trebuie să te exprimi pe înțelesul tuturor.

2. Arată oamenilor ce poți face tu pentru ei, cum îi ajută pe ei produsele și serviciile tale. Iar pentru că atenția oamenilor este captată în principal de conținut vizual, imaginile folosite trebuie să aibă o calitate impecabilă și să arate exact ceea ce vrei tu să transmiți. Nu folosi poze neclare, editate incorect sau poze bune care însă nu exprimă nimic și nu au nicio legătură cu textul pe care îl atașezi imaginilor publicate.

3. Ai grijă la părerile controversate. Chiar dacă ai impresia ca nu ai mulți urmăritori și nu prea contează ce postezi, cineva va observa mereu când greșești. Dacă îți exprimi o părere care nu e neapărat pe placul majorității, te poți trezi ”faimos” peste noapte, și nu într-un sens pozitiv. În general e mai sigur să eviți subiecte politice, religioase sau orientările diverselor minorități.

4. Pentru că oamenii nu stau tot timpul pe telefon, deși așa pare de multe ori, trebuie să îți alegi ora cea mai convenabilă posibil pentru postări. Preferabil nu în toiul nopții și nici chiar la prima oră a dimineții. Nu vrei ca postările tale să se scufunde în marea de conținut de pe rețelele sociale. Gândește-te, când stă lumea în pauză, când iese de la lucru, și așa mai departe.

Un blog util și bine scris

Dacă ești de părere că ai multe informații de interes pentru public dar nu știi exact care ar fi mediul potrivit pentru asta, poți să-ți faci un blog. E o modalitate foarte bună de a arăta că ești priceput în domeniul tău și de a le oferi vizitatorilor blogului ceva util, dar și gratuit: informații. Lumea va începe sa aibă încredere în tine și vei începe să ai o legătură autentică cu vizitatorii blogului.

Conținutul video, în trend (YouTube, TikTok)

Videourile pe rețelele sociale generează cu 1200 % mai multe distribuiri decât postările formate din text și imagini. Indiferent ce temă alegi, trebuie să te asiguri că ești dotat cu aparatura și programele de editare necesare. Iar înainte să începi, nu ar strica să-ți faci un mic scenariu, care să te ajute să parcurgi mai ușor subiectele despre care vrei să vorbești. Pe Youtube și pe Tiktok totul pare foarte ușor, dar în spatele celor mai reușite și profesioniste filmări stă adesea foarte multă muncă.

Pe Youtube te poți desfășura video până la câteva ore, dacă e nevoie, însă trebuie să te asiguri că prezentarea ta e suficient de interesantă cât să capteze atenția spectatorilor pe perioadă îndelungată. Pe Tiktok, limita unui video e de maxim 3 minute, deci trebuie să fii concis într-o manieră interesantă. Poți alege ce platformă crezi că se adaptează mai bine nevoilor tale și conținutului pe care vrei să-l expui.

Newsletter săptămânal

Când îți deschizi mailul te lovești adesea un val de spam. Însă trebuie să recunoaștem că sunt unele mailuri la care te-ai abonat voluntar și pe care abia aștepți să le citești. Cum ar fi diverse reduceri la mărcile preferate, sau chiar produse noi în stocul unor magazine care îți plac. Un newsletter propriu e o strategie de marketing foarte isteață și o modalitate bună de a-ți promova produsele sau serviciile în rândul clienților și abonaților tăi. Cum convingi oamenii să se aboneze?

În primul rând prin calitatea produselor, iar în al doilea rând prin diverse promoții, reduceri sau chiar produse gratis în schimbul abonării la newsletter. Poți integra opțiunea de abonare la newsletter chiar ca și pop-up, să fie primul lucru pe care-l văd oamenii când intră pe pagina ta. Newsletter-ul nu trebuie sa fie foarte lung, pentru că la urma urmei vrei să fie citit în întregime, și poate să conțină poze, linkuri, și informații utile.

Grija pentru fiecare client, cea mai bună reclamă

Cel puțin la fel de important ca și calitatea produselor și serviciilor pe care le oferi este felul în care îți tratezi clienții. Sunt destule companii care au primit recenzii negative doar din cauza felului în care au răspuns clienților. Oamenii își doresc sa fie înțeleși și ajutați, sau măcar susținuți. Gândește-te mereu ce poți face pentru a-ți susține clienții prin ce ai de oferit la nivel profesional, încearcă să le înțelegi nevoile și să te adaptezi acestora.

Toți pașii enumerați mai sus îți arată cum te poți apropia de clienți fără să cheltui nimic, iar grija, bunul-simț și politețea sunt de asemenea gratuite. E mai ușor să păstrezi clienții pe care îi ai, decât să câștigi unii noi. Deci nu ignora clienții fideli pentru a-i putea mulțumi și astfel impresiona mai repede pe cei noi. Felul în care te porți cu toți clienții tăi va ajunge să te reprezinte. Iar clienții mulțumiți nu vor ezita să te recomande prietenilor și cunoscuților.

Dacă vrei totuși să plătești…

Pe rețelele sociale te-ai lovit cu siguranță de multe ori de postări sponsorizate, adică de reclame plătite. Pe unele le-ai ignorat, altele ți-au rămas în minte, și câteva te-au ajutat chiar să găsești un produs de care aveai nevoie sau un serviciu util. Dacă îți dorești promovare profesională pentru afacerea ta, te afli în locul potrivit. Produsul final, oricât de bun ar fi, trebuie prezentat corect în fața viitorilor tăi clienți. La Magic Agency știm să facem marketing și să îți afișăm site-ul în fața a cât mai multor persoane interesate de afacerea ta. Având o experiență de peste 10 ani în domeniu, ne ocupăm atât de expunere organică, cât și contra cost. Ai nevoie doar de o idee. De restul, ne ocupăm noi.

Alexandra T.

 

Leave a Reply