Programează un call gratuit:
+40763651571
hello@magicagency.ro

Cum să iei o pauză corectă de sărbători pentru a-ți reîncărca bateriile

Magie pentru orice business

Adesea ne place să credem că suntem o sursă inepuizabilă de energie și că putem investi tot timpul nostru în acțiuni cât mai productive. Dar dacă nu ținem cont de odihnă, riscăm să dezvoltăm diverse alte probleme. E foarte important să nu ajungem la efectul de burnout într-o afacere, iar o pauză “pe bune” este cu atât mai benefică de sărbători. Zicala ”pauzele mici și dese, cheia marilor succese” o fi având un sâmbure de adevăr, până la urmă. Nu trebuie să faci multe pauze, și nici să fie scurte, însă acestea trebuie să existe.

Efectul de burnout este caracterizat, printre altele, de dificultăți de concentrare, scăderea capacității de a rezolva probleme, oboseală permanentă sau lipsa inițiativei și a motivației. Cu cât sunt ignorate mai mult, cu atât aceste sentimente se vor accentua, fapt care va dăuna nu doar dezvoltării planurilor și afacerii tale, ci mai ales ție ca persoană. Tratamentele, la fel ca în cazul altor afecțiuni, sunt odihna, sportul, alimentația sănătoasă, precum și timpul liber investit în activități relaxante.

Iar pentru că sărbătorile și perioada concediilor se apropie, ne-am gândit că ai nevoie de cineva în viața ta care să îți amintească să iei o pauză, să te relaxezi și să te deconectezi, măcar pentru câteva zile. Mai mult decât atât, pauzele la momentul potrivit pot spori cheful de muncă și productivitatea.

Pregătește-te mental de pauză

Da, sună ciudat, însă persoanele care sunt obișnuite să lucreze la foc automat nu știu cum să ia o pauză de la activitățile profesionale. Repetă-ți din când în când că peste un anumit număr de zile intri în concediu și încearcă să înțelegi ce înseamnă acest lucru. În principiu, că nu vei lucra în acea perioadă. Iar pentru a nu fi tentat să îți verifici email-urile sau să faci orice legat de afacerea ta, pregătește în avans tot ce îți trebuie pentru o deconectare ca la carte.

Reține că oricine merită o pauză, iar tu nu faci excepție. Poți vedea concediul ca pe o perioadă destinată revizuirii diferitelor aspecte ale vieții tale și în care să îți reîncarci bateriile. Nu lăsa munca să pună stăpânire pe toată viața ta.

Spune-le colegilor și clienților că iei o pauză

Și spune-le și lor să ia o pauză! Mai puțin lui Mihai, de care și așa nu mai poți să dai când ai nevoie de el… Dar acum serios. La un moment dat vei începe să te bucuri de concediu, iar pentru a nu trebui să îl întrerupi fix atunci, anunță-ți din timp colegii și clienții în ce perioadă nu vei fi disponibil. Poți pregăti în avans toate materialele de care ar avea nevoie aceștia până la revenirea ta din concediu. Iar la email-uri vei răspunde cu un mesaj out of office care să specifice când te vei întoarce. 

Așa eficientizezi munca tuturor și te asiguri că absența ta nu va crea probleme pentru alții. Lasă-i să-ți ducă dorul în baza personalității tale grozave, nu din cauza posibilelor frustrări generate de faptul că iei o pauză bine-meritată. 

Lasă deoparte orice aparatură cu baterii

Din seria ”iarna nu-i ca vara”, nu te poți deconecta cât timp ești… conectat! Nu-ți recomandăm să arunci telefonul și laptopul pe geam, dar îți sugerăm prietenește să ignori orice dispozitiv care te poate conecta la colegi, clienți sau diverși parteneri de afaceri. După ce ai informat pe toată lumea că vei fi indisponibil într-o anumită perioadă de timp, ai grijă să-ți confirmi spusele. Dacă nu reziști deloc fără telefon, oprește notificările aplicațiilor de email și abține-te din a intra obsesiv să le verifici. 

Postările cu bradul de Crăciun, mâncarea, cadourile și cei dragi, nu sunt doar permise, sunt chiar încurajate. Iar laptopul poate fi folosit pentru alte lucruri vitale, cum ar fi Netflix, Spotify, rezervarea unor zboruri de vacanță sau a unor bilete la un festival pentru concediile viitoare. Ideea e să fie activități care îți plac și care nu au legătură cu jobul sau afacerea ta. 

Fă doar ce te relaxează în timpul pauzei

Dacă te relaxează să te trezești dimineața la ora cinci și să alergi zece kilometri, poți face exact asta. Dacă vrei să dormi toata ziua sau să stai pe canapea în pijamale de dimineață până seara, dă-i bătaie. Nu se poate să te plictisești când nu muncești, fiind o persoană creativă și ingenioasă, care are mereu idei noi de a-și petrece timpul liber. Pe deasupra ai și foarte multe opțiuni de a-ți umple timpul. O carte (add link) începută pe care ar fi cazul să o termini, ceva jocuri pe Playstation pentru care te-ai plâns de câteva ori că nu ai timp, teatru, concerte, chiar și shopping, dacă nu te deranjează aglomerația din perioada sărbătorilor. Poate reușești să strecori și un city break printre planurile tale. 

Se poate să fii tentat să compensezi lipsa activităților profesionale cu cele din timpul liber. Nu îți încărca excesiv zilele de concediu. Scopul e ca atunci când te vei întoarce la birou să fii cât mai relaxat și cu mintea limpede, pentru a te putea concentra mai bine pe activitatea și planurile tale. Vei observa că dai mai mult randament după o perioadă în care te axezi pe propriile nevoi. 

Planifică-ți reîntoarcerea la muncă dinainte

La fel cum e recomandat să adopți o mentalitate relaxantă înainte de concediu, la finalul acestuia trebuie să planifici și întoarcerea la lucru. Înainte să te gândești la toate ședințele care te vor întâmpina în prima zi, alocă timpul necesar pentru a citi și răspunde email-urilor care te-au așteptat cuminți în inbox

Ia totul în ordine: cafeaua, răspunsurile cu care ești dator, stabilirea termenelor limită pentru diverse proiecte, ședințele care te vor pune la curent cu ce s-a întâmplat în lipsa ta, bârfele cu colegii și așa mai departe. Iar dacă ai colegi, colaboratori sau angajați care nu au avut parte de concediu, fii mai îngăduitor cu ei. Perioada în care suntem mai buni unii cu alții poate dura tot anul, nu trebuie să se termine odată cu Crăciunul.

Sărbători fericite!

Nu e niciodată greșit să te concentrezi pe tine si pe bunăstarea ta psihică. Încearcă să te bucuri din plin de zilele libere și să le petreci exact cum îți dorești, lăsând complet deoparte toți factorii de stres. Iar dacă unul dintre acești factori e noul site web al afacerii tale, îl poți lăsa în grija noastră. La Magic Agency avem zeci de domenii web gata de transformat în povești de succes, știm să lucrăm în WordPress și realizăm site-uri eficiente, plăcute ochiului și care convertesc. Îți dăm idei de afaceri, realizăm logo-uri, identitate vizuală, brand story, conținut pentru site-uri și bloguri, expunere organică sau plătită și multe altele. 

Contactează-ne! Însă după ce te relaxezi de sărbători, desigur.