Programează un call gratuit:
+40763651571
hello@magicagency.ro

Cum să-ți muți magazinul de produse handmade în online în doar șapte pași

Magie pentru orice business

Produsele handmade sunt, prin definiție, lucruri făcute manual, obiecte artizanale. Industria handmade e foarte diversă și include o varietate de creații. Putem să le numim mici acte de magie pe care artiștii le realizează cu mâinile lor, cu multă muncă și pasiune, oferind o brățară, cercei, o cană sau un tricoul de-a dreptul unic clienților lor. Și dacă te gândești că nu se fac bani în această industrie, la nivel mondial piața obiectelor artizanale a atins o valoare de 718 miliarde de dolari în anul 2020. E de asemenea și o industrie foarte competitivă, pentru că există mulți artiști care fac același lucru. Deci cum poți să te faci remarcat într-o eră în care ai la dispoziție doar câteva secunde să captezi atenția potențialilor tăi clienți? Începi prin a-ți muta magazinul în mediul online.

Cum îți lansezi magazinul handmade online

Foarte mulți artiști handmade se bazează doar pe rețelele sociale atunci când vor să își vândă produsele. O pagină web proprie inspiră profesionalism și încredere. Dacă ai nevoie de un mic imbold să îți muți afacerea în online, mai jos găsești șapte pași ușor de parcurs prin care să o faci.

1. Inventarul produselor

Când trec pragul virtual al magazinului tău online, clienții trebuie să poată vedea foarte ușor ce ai de oferit. Din meniul site-ului tău nu trebuie să lipsească inventarul, adică lista detaliată a tuturor produselor pe care le vinzi, cu o descriere ce poate fi ușor emoțională, pentru că fiecare piesă din inventar conține și o bucățică din personalitatea ta. Încearcă să descrii produsul fără să omiți detalii importante, cum ar fi mărimea acestuia sau materialul din care e confecționat.

De exemplu, dacă vinzi bijuterii handmade, specifică dacă sunt sau nu din argint, sau orice alt material, nu lăsa clientul să ghicească. Prețul este un aspect important. Trebuie specificat cât costă produsul, iar în cazul pieselor voluminoase ar fi util să oferi informații cu privire la metoda de transport și costurile aferente. Nu trebuie să lipsească nici denumirile. Piesele mai artistice pot avea chiar și denumiri extravagante.

2. Fotografii

Fotografiile sunt poate cel mai important aspect al magazinelor handmade în online. E simplu să-ți pozezi produsele cu telefonul însă vei observa că pe alocuri calitatea lasă de dorit. Iar în procesul de editare există tentația de a folosi tot felul de funcții și filtre care, dacă nu sunt folosite corect, pot face mai mult rău decât bine. Contrastul și luminozitatea nu vor transforma o poză mediocră într-o capodoperă. Nu trebuie să folosești efecte exagerate pentru a face produsul să arate mai bine decât în realitate.

De ce? Pentru că în momentul în care se va vinde, va ajunge la o persoană reală, care va vedea diferențele și riști să te alegi cu recenzii negative și retururi. Fundalul ar trebui sa fie cât mai simplu și curat. Nu ar trebui să se vadă diverse obiecte din casă pentru că tocmai aceste detalii taie puțin câte puțin din aerul profesionist pe care ar trebui să îl “respire ”o afacere. Poți să apelezi și la fotografi profesioniști, însă dacă ai un aparat profi pe care știi să-l folosești, ar fi bine să urmezi niște cursuri sau tutoriale de fotografie de produs.

3. Domeniu și hosting

Ca să înțelegi ușor diferența dintre domeniu și hosting, gândește-te la site-ul tău ca la o casă. Domeniul este adresa casei, iar hostingul este interiorul casei, spațiul în care trăiește site-ul tău. Aici, ia în calcul două aspecte: trebuie să fie ușor de tastat, dar și ușor de ținut minte. Fiind numele site-ului tău, vrei ca lumea să îl poată memora ușor, nu să se întrebe ”oare cum se numea site-ul de pe care am luat cănile personalizate de Crăciun?”. Apoi, ai nevoie de un nume care să fie reprezentativ pentru tine, afacerea ta și produsele sau serviciile pe care le oferi.

handmade

Vrei un nume care să ducă oamenii direct cu gândul la o anumită branșă, atunci când îl aud. Hosting-ul, pe de altă parte, e locul în care ”trăiesc” toate fișierele paginii tale web. La urma urmei asta înseamnă hosting, găzduire. În funcție de volumul de trafic poți opta pentru hosting mediu sau mare, niciodată pentru cel mai mic pachet. Companiile care se ocupă de hosting sunt specializate în stocarea și deservirea site-urilor web.

4. Paginile magazinului online

Când vine vorba de artiștii handmade, oamenii sunt adesea curioși cine sunt, ce îi inspiră, care e povestea lor. Aceste întrebări pot fi elucidate de conținutul paginilor aferente magazinului tău. Poți să povestești despre tine, cine ești, cum ai ajuns să pornești și să deții afacerea pe care o ai, sfaturi pentru alți antreprenori aflați la început de drum, dacă ești dispus să le împărtășești.

În afară de asta, pagina ta trebuie să prezinte produsele împreună cu descrierea lor și prețurile. Îți poți organiza magazinul în funcție de categorii sau colecții și poți avea o secțiune specială pentru reduceri sau promoții. Datele de contact trebuie să aibă și ele secțiunea lor pe site, ca să poți fi contactat cât mai ușor pentru comenzi, colaborări, proiecte și orice altceva mai ține de afacerea ta.

5. Optimizare pentru SEO

SEO reprezintă orice serie de acțiuni și tehnici care ajută motoarele de căutare să-ți găsească și să analizeze site-ul. Când creezi categorii, etichete, titluri și îți formatezi conținutul foarte clar, oferi motoarelor de căutare o hartă ușoară de a naviga spre și prin magazinul tău. Pentru a fi ușor de găsit pe Google, trebuie să încerci să gândești ca și clienții tăi: ce cuvinte, propoziții sau fraze ai căuta pe Google pentru a găsi produse ca ale tale?

handmade

Cuvintele cheie trebuie introduse în descrierea produselor pentru a putea fi identificate ușor de Google. Fă o scurtă sesiune de brainstorming și gândește-te cum ți-ai descrie produsul unui om care nu a mai auzit de așa ceva niciodată, ce cuvinte ai folosi, ce culori are, din ce material e confecționat, poate fi personalizat, este sau nu vegan, ce stil reprezintă, cui îi este destinat, căror ocazii se pretează. Răspunsurile vor fi cuvintele tale cheie.

6. Procesul de comandă și plată

Pagina ta web trebuie realizată în așa fel încât procesul de comandă să fie simplu și intuitiv. Trebuie să te gândești dacă accepți plata cu cardul, foarte apreciată în vremuri de pandemie, plata ramburs, sau ambele. În cazul plății cu cardul trebuie să ai un site foarte sigur, să nu existe posibilități de fraudă și să oferi clienților garanția că datele lor bancare sunt în siguranță pe pagina ta. Dacă oferi vouchere sau coduri de reducere, ai grijă ca site-ul să fie mereu actualizat, pentru ca acestea să funcționeze.

7. Social media și ziua lansării

Rețelele sociale pot deveni mâna ta dreaptă când vine vorba de lansarea unui site sau produs. Poți să-ți faci o campanie de promovare, pe care să o începi cu câteva săptămâni înainte de lansare și să postezi cât mai des câte o caracteristică a paginii tale. Pentru a încuraja lumea să comande de pe site, poți oferi diverse reduceri sau oferte. Ai grijă ca pozele din rețelele sociale să respecte identitatea vizuală a site-ului tău. Adică să folosești aceleași culori pe care le ai și pe pagina ta, să-ți pui logo-ul pe fiecare poză și să ai grijă ca pozele tale să se îndrepte către un anumit stil, pe care îl vei păstra și șlefui de acum încolo.

De ce să apelezi la o agenție

Deși artiștii de produse handmade sunt talentați, un site web, mai ales un magazin online, este o treabă deloc ușor de pus pe picioare, mai ales dacă vrei să dai lovitura cu acesta. Ca artist ar trebui să te ocupi în principal de creațiile tale, de ceea ce te inspiră cu adevărat. Timpul și cunoștințele necesare de a clădi o afacere sunt un lux pe care nu toată lumea le are. Magic Agency te ajută să îți aduci produsele inedite în online în cadrul unui magazin care să-ți ofere o mulțime de clienți în cel mai scurt timp. Noi suntem picătura de magie de care are nevoie afacerea ta!

Alexandra T.

 

Leave a Reply