Programează un call gratuit:
+40763651571
hello@magicagency.ro

Cum construim un site web de la zero în zece pași

Magie pentru orice business

site web

Orice truc magic, oricât de bun ar fi și de imposibil ar arăta, are o explicație. Indiferent dacă vorbim despre David Copperfield și a lui Statuie a Libertății care a dispărut într-o clipită, sau despre cel mai simplu truc cu cărți din lume, fiecare magie are în spate ani de pregătire, de tehnică și exercițiu. La fel se întâmplă și cu site-urile web pe care le facem.

Înainte de a te lăsa uluit de cât de grozav arată un site web anume, ține minte că în spatele realizării acestuia stau săptămâni sau chiar luni de muncă. Vorbim despre analiză, design, creare de conținut, optimizare, pe scurt munca unui grup de oameni. Un site web trece prin mai multe faze, de la stadiul de idee la cel de publicare și prezentare în fața unei audiențe. Cum construim un site web de la zero?

1. Alegem domeniul

Primul pas este alegerea și cumpărarea domeniului. Mulți antreprenori știu deja cam cum vor să arate site-ul lor. Astfel, bazându-se pe numele și activitatea firmei, știu cum vor să sune viitoarea adresă a paginii. De multe ori însă, alegerile acestora nu sunt cele mai inspirate. Domeniul lor de vis este fie prea lung, fie prea complicat, fie prea greu de ținut minte. Unele conțin cifre care nu își au locul. Altele au terminații complet nepotrivite.

Noi cumpărăm domenii web dinainte pentru zeci de tipuri de companii mici, mijlocii sau mari. Le avem pe toate puse la păstrare într-un director. De aici, atunci când clientul vine cu o idee de site web, îi putem prezenta acestuia domeniile pe care le avem la dispoziție. Dacă suntem pe aceiași lungime de undă, folosim domeniul imediat. Dacă nu, căutăm împreună un domeniu scurt, ușor de ținut minte. cu terminația potrivită și cât mai sugestiv.

2. Alegem platforma site-ului

WordPress este cea mai folosită platformă pentru crearea de site-uri web din lume. Aproximativ două site-uri din trei din toată lumea sunt realizate cu WordPress. Din acest motiv, Magic Agency lucrează exclusiv cu această platformă. De ce? Pentru că pe WordPress găsim absolut toate funcțiile și formele pe care le-am putea folosi la un site, oricare ar fi destinația acestuia. Lucrăm pe WordPress de 10 ani. Știm ce facem.

3. Stabilim pe ce temă vom lucra

Tema este scheletul unui site. Așa cum arată tema, așa va arăta și site-ul nostru, odată ce îl finalizăm, sau cel puțin în linii mari. Temele pe care le vom alege trebuie să fie simplu de îngrijit, rapide ca timpi de încărcare și plăcute vizual. O temă pentru o firmă care vinde produse bio din grădina producătorului va avea un look cu tematică de natură, de grădină. În temă, toate legumele și fructele sunt înflorite, iar vizitatorului îi face plăcere să intre pe site.

În schimb site-ul unei firme de consultanță bancară va avea aspect modern, minimalist, de business. Privitorul va identifica imediat care sunt paginile pe care trebuie să intre pentru a putea beneficia de servicile firmei. Time is money! Alegerea unei teme este un pas crucial în dezvoltarea site-ului.

Odată aleasă, tema poate fi modificată în nenumărate feluri. Însă pentru a o schimba e nevoie de o muncă titanică, care nu merită efortul decât în cazul unui rebranding total. Motiv pentru care alegerea temei potrivite de la începutul proiectului este un pas meticulos. Este un pas pe care îl parcurgem lent, dar corect.

4. Identitatea vizuală a site-ului

Identitate vizuală înseamnă acel set de reguli artistice și cromatice care vor face extrem de ușoară identificarea brandului tău, indiferent de forma, mărimea sau obiectul acestuia. Un exemplu? Probabil că nu este nimeni pe planetă să nu fi văzut celebrul semn swoosh de la Nike. Sau să nu fi întâlnit măcar o dată faimosul font al celor de la Coca Cola.

Asta înseamnă identitate vizuală: să alegi un set de reguli pentru brandul tău și, atât timp cât există brandul, să le folosești în fiecare moment al existenței acestuia. Dacă logo-ul tău este un pix verde din care curge cerneală galbenă, acel logo va ajunge atât în capul site-ului, cât și pe oricare obiecte promoționale, cărți de vizită, rețele sociale și așa mai departe.

5. Definim paginile site-ului

Fiecare site web, fie unul simplu sau extrem de complicat, are un număr de pagini adiacente celei principale. Odată ce intri pe un portal, vei găsi prima pagină, iar de obicei în partea de sus un meniu cu mai multe subpagini ale acestuia. De obicei, site-urile web conțin exact acele pagini necesare pentru expunerea produselor sau serviciilor unei companii, în funcție de subiectul activității acesteia.

Majoritatea site-urilor vor avea pagini precum “Despre noi”, “Contact” sau “Produse”, dacă ne referim la site-uri precum cele ale magazinelor online. Unele site-uri pot avea pagini cu denumiri precum “Blog” sau “Mai multe informații”. Acestea duc spre o secțiune a portalului unde vizitatorul poate citi articole despre diferite produse, servicii, informații despre domeniul de activitate al site-ului și așa mai departe.

Alegerea paginilor, crearea lor și așezarea lor în meniul de pe pagina principală sunt pași definitorii pentru succesul site-ului web pe care îl vrei. Deci automat și pentru succesul afacerii în sine. Ai crede că este un detaliu mic, însă din punct de vedere vizual și al oferirii informației către vizitator, fiecare detaliu minor poate face diferența.

6. Stabilim un plan pentru conținut

Imaginați-vă că textul acestui articol de pe blogul nostru ar fi plin de greșeli, de cuvinte puse fără rost, de semne de punctuație așezate acolo unde nu trebuie. Ați mai citi articolul? Și, mai important, ați mai dori să ne angajați pentru a vă realiza pagina web la care visați? Evident că nu! Mesajul pe care îl transmiteți în cadrul site-ului web pe care îl veți lansa este la fel de important precum produsul sau serviciul oferit în sine. Conținutul pe orice site este vital pentru succesul acestuia, și deci și pentru reușita afacerii prezentate.

7. Efectuăm din start SEO

SEO înseamnă Search Engine Optimization. Pe scurt, dacă un site este bine optimizat pentru motoarele de căutare, acesta va apărea în primele rezultate în Google sau Bing. De ce e important să optimizăm site-ul pentru motoarele de căutare? Pentru că un utilizator obișnuit nu trece aproape niciodată de prima pagină a rezultatelor de pe Google. Dacă site-ul tău nu este bine optimizat, indiferent de cât de bun e produsul tău, nu vei putea fi descoperit de potențialii tăi clienți pentru că site-ul va rămâne în mare parte anonim.

8. Realizăm canalele de social media

Realizarea unui plan de SEO corespunzător este extrem de importantă. Însă nu toți clienții afacerii tale vor veni de pe Google. Mulți dintre ei te vor găsi pe Instagram, Facebook, Twitter, Tik Tok sau Youtube. Aceste canale de social media, cum le numesc cei din domeniul marketingului, vin la pachet cu orice site care se respectă. Sunt un mediu ideal de distribuire a mesajului companiei tale, dar și o unealtă grozavă pentru a-ți promova serviciile sau produsele.

9. Plănuim mentenanța părții tehnice

Există mai multe părți importante în buna gestionare a unui site. Vorbim aici de conținut, de partea vizuală, de forma și meniurile site-ului și unde sunt acestea poziționate, de relația cu clienții. Dar și mai important decât acestea este și partea tehnică. Aceasta este de multe ori lăsată la voia întâmplării de către administratorii site-urilor de orice fel. Odată ce au pus site-ul pe internet, aceștia uită să îl mai verifice, să vadă dacă se încarcă în mod corect, dacă arată bine și așa mai departe.

Un plan bine stabilit de mentenanță a părții tehnice a site-ului, verificarea serverului, a funcționalității optime și a încărcării, dar și intervenția în cazul în care site-ul cade sau se mișcă greu, este indispensabil. Cu un plan bine stabilit de management în momente de criză, vei trece peste orice disfuncționalitate a site-ului în câteva minute. Altfel, riști să te trezești cu site-ul picat pentru ore sau chiar zile. Și evident, cu clienți nemulțumiți și o pată greu de șters pe reputația pe care cu greu ai construit-o până acum.

10. Lansăm site-ul web pentru vizitatori

Ultima și cea mai așteptată parte a construirii unui site web de la zero este bineînțeles lansarea acestuia în mediul online. După ce terminăm toate testele, după ce ne asigurăm că totul este la locul lui, și după ce facem verificări de funcționalitate, vine și ziua lansării, cea mai frumoasă zi din întregul proces. Pornim site-ul, îl distribuim pe rețelele sociale, așteptăm reacții și lucrăm cu acestea imediat cum ajung de la utilizatori, pentru a îmbunătăți portalul. Crearea unui site web este un proces fără sfârșit. Nu îl poți lansa și mai apoi uita de el. Trebuie menținut și îmbunătățit zi de zi, pentru a face pe plac cât mai multor oameni.

 

One Response

  1. […] În continuare trebuie să te ocupi de partea vizuală, adică de logo și de tema paginii tale. La fel ca numele, logo-ul trebuie să ilustreze branșa în care activezi și să fie reprezentativ pentru tine. Iar în tema paginii, este bine să poți incorpora culorile din logo. 90% din informațiile transmise către mintea umană sunt vizuale și sunt procesate mai repede decât textele. Astfel pozele și imaginile folosite trebuie sa aibă cea mai bună calitate și să fie editate într-o manieră profesionistă. La urma urmei site-ul tău de business e tot un fel de carte de vizită, și deci trebuie să arate ca atare. Orientează-te către un layout modern, aerisit și simplist, care să nu agreseze vizitatorul. Mai multe detalii tehnice găsești aici. […]

Leave a Reply