Programează un call gratuit:
+40763651571
hello@magicagency.ro

Cinci lucruri de care ai nevoie pentru un podcast de succes

Magie pentru orice business

În celebra serie de filme Harry Potter, Albus Dumbledore spunea că vorbele pot să rănească dar și să vindece și că tocmai din acest motiv sunt o sursă inepuizabilă de magie. Probabil că toți am spus, într-un moment mai tensionat, lucruri de care nu suntem mândri. Din păcate vorbele nu se pot retrage, nu cu adevărat. Partea bună e că putem spune și lucruri bune, laude, complimente, avem șansa să reparăm ce am stricat sau să ne împărtășim experiențele cu restul lumii. Cea mai ușoară cale de a face asta sunt podcasturile.

Fiind o afacere de milioane de dolari, podcasturile pot să îți pună în evidență afacerea în format audio. Îți faci propria ta emisiune de radio portabilă, cu și despre business-ul tău, pe care oamenii o pot asculta și reasculta oricând, oriunde. Dacă îți place să vorbești pe larg despre afacerea ta și toată branșa din care faci parte dar ai impresia că prietenii tăi s-au cam plictisit să te asculte, ai nevoie de un public nou și podcastul ți se va potrivi ca o mănușă. Nu te speria și nu te lăsa intimidat, nu e așa de greu cum pare.

Ce îți trebuie pentru un podcast de succes

Ca ascultător se poate să nu îți dai seama de cât efort presupune chiar și un singur episod al unui podcast. Trebuie să te asiguri că ai aparatura necesară, să te documentezi cu privire la subiectul discuției, să faci o anumită structură, să vezi cum convingi oamenii să te asculte de fiecare dată și să te gândești dacă vrei sau nu să ai invitați și cum să îi abordezi pe aceștia. Dacă ești dispus să depui eforturile necesare, noi îți spunem exact ce îți trebuie pentru a realiza propriul tău podcast. 

  1. Documentarea de dinainte

Se presupune că dacă ai de gând să îți faci un podcast, ești expert în branșa ta și stăpân pe cunoștințele tale. Dar nu e obligatoriu să fii doxă. Pentru că oricum nimeni nu știe tot și în general oamenii nu se nasc învățați. Iar în era internetului ai informația practic la degetul mic. Gândește-te ce subiect vrei să abordezi și informează-te cât mai temeinic în privința acestuia. Ai grijă ca sursele pe care le folosești să fie sigure și actualizate. 

  1. Invitatul de calitate

Poți face un podcast reușit și singur, însă cele mai interesante sunt cele în care are loc o conversație și un schimb de idei și păreri între cel puțin două persoane. Gândește-te la domeniul tău de activitate și la publicul tău țintă. Ce invitat ar fi interesant și poate nu doar să răspundă întrebărilor aferente domeniului, ci și să aibă priză la public? Gândește-te ce persoană poate împăca aceste nevoi și abordeaz-o.

Poți căuta datele persoanei respective chiar și pe rețelele sociale. De exemplu, LinkedIn e cel mai bun mediu de comunicare de tip business. Dar îți poți încerca norocul atât pe Facebook cât și pe Instagram, dacă persoană respectivă activează pe aceste platforme. Scrie un mesaj scurt în care te prezinți și descrii în linii mari podcastul, și spune-i invitatului de ce te interesează să participe (experiență, know how, reputație etc.) și cum se va desfășura procesul. Poți să-i spui că îi vei trimite în prealabil întrebările pe care vrei să i le adresezi, ca să știe la ce să se aștepte. Dacă nu ai noroc pe social media, poți căuta pe Google, până găsești datele de contact.

  1. Legătura cu audiența ta

Podcasturile sunt, cel puțin în România, cea mai subestimată și neexploatată formă de marketing. Sunt făcute exact cu scopul de a capta atenția ascultătorilor pe termen lung și apelează la una din primele nevoi pe care le dezvoltăm încă din copilărie: cea de a asculta povești. Un podcast reușit poate să deschidă minți și perspective noi pentru ascultători. Poate crea legături și porni discuții și dincolo de autor și invitat. De o importanță vitală este, desigur, conținutul. Poți vorbi despre cele mai anoste teme dacă știi să le prezinți într-o formă interesantă și creativă. Bonus: publicul unui podcast reacționează mult mai bine la anunțurile din cadrul podcastului decât la reclamele la televizor sau din rețelele sociale. 

  1. Echipament și disponibilitate

Nu ne e frică să recunoaștem că nu ne pricepem chiar la tot. Dar găsim mereu o soluție să ne descurcăm. Nu îți putem recomanda un brand sau un microfon anume, dar știm pe cineva care poate să o facă. Te putem ajuta însă cu programul de editare. Da, calitatea sunetului trebuie să fie superioară, dar pentru mici retușuri atât ale sunetului cât și pentru a tăia diverse părți din podcast de care nu ești mulțumit tu sau invitatul tău, programul Audacity funcționează de minune. Și e gratuit! Nu trebuie decât să cauți niște tutoriale care să te ajute să te familiarizezi cu funcțiile. Dar nu îți va fi greu pentru ca e intuitiv și ușor de folosit.

Cele mai cunoscute platforme disponibile pentru podcasturi sunt Spotify, Soundcloud și iTunes. Un search pe Google îți poate dezvălui mai multe, cum ar fi BuzzSprout, PodBean, Podcastics sau Audioboom. Aici trebuie să te documentezi și să decizi care platformă ți se potrivește mai bine și în ce buget vrei să te încadrezi. 

  1. Scopul podcastului bine definit

Scopul trebuie să îți fie clar încă înainte de primul episod. Stabilește niște reguli și încearcă să te ghidezi după ele. Fă-ți din timp o listă cu subiectele pe care vrei să le abordezi, pe care va trebui apoi să o actualizezi pe parcurs. La fel și cu invitații. Vorbește cu ei din timp, ca să nu rămâi fără ei când ți-e lumea mai dragă. Gândește-te câte episoade vrei să publici pe lună și include și timpul de editare când îți faci calculele. 

În loc de concluzie…

Informația transmisă pe calea undelor este direct digerată de către creierele noastre. Tocmai din acest motiv podcasturile au atât de mare succes. Însă niciun podcast nu poate avea prea mare impact fără să aibă în spate un site bine construit. La Magic Agency avem zeci de domenii care abia așteaptă să fie transformate în afaceri și realizăm site-uri eficiente, plăcute ochiului și care convertesc. Sună-ne să vorbim și despre site-ul tău.

Alexandra T.

 

Leave a Reply