
Vedem zilnic tot felul de clipuri care ajung virale, ca prin magie, din diverse motive. Fie că sunt distractive, scandaloase sau de-a dreptul stupide uneori, toate au acel ceva care le face să atragă și să primească tot mai multă atenție din partea oamenilor. Astfel ajungem să credem că e foarte ușor să devii celebru peste noapte, prin intermediul unui clip banal. Dar dacă ar fi așa de simplu, am face-o cu toții.
Când vine vorba de conținutul axat pe latura business, lucrurile se complică. E destul de greu să faci lumea afacerilor să fie amuzantă și interesantă pentru cât mai multe persoane. Care sunt elementele necesare pentru ca o anumită formă de conținut să facă valuri? Cum ar trebui să își prezinte un antreprenor firma, pentru a ajunge faimos? Pentru a găsi răspunsul la aceste întrebări, am ales cinci clipuri care îți arată cum au reușit să aibă succes niște firme de renume. Nu peste noapte, ci în timp, cu răbdare, perseverență și multă muncă.
Când lucrezi la mai multe lucruri în același timp, ai impresia că ești mai productiv și ai mai mult spor. În realitate însă, ai doar foarte multe proiecte începute sau făcute pe jumătate, și nimic finalizat. Când te concentrezi pe mai puține lucruri, ai toate șansele să le duci la bun sfârșit și să le faci bine. Cam așa e și cu succesul. Durează puțin să ajungi unde îți dorești, dar odată ce te afli în acel punct, vei avea tot mai multe oportunități. Dacă sari pe toate, fără să stai pe gânduri, poți fii sigur că în unele aspecte vei eșua. Dacă îți alegi chibzuit prioritățile și te concentrezi pe ce e esențial, vei atinge mult mai ușor obiectivele setate, precum și succesul.
Drew Houston, fondatorul Dropbox, povestește că până și oamenii care au ajuns să conducă afaceri de succes și de renume mondial, au avut momente în care nu știau exact ce făceau și au învățat din mers. Nu trebuie să știi totul despre o afacere de la început. Nici nu ai avea cum. Important e să înveți cât mai multe din experiențele acumulate pe parcurs.
Viața în sine e o lecție continuă. Dacă ai impresia că învățatul se termină în momentul în care părăsești băncile școlii, vei fi surprins. Nu trebuie decât să fii curios și deschis la tot ce e nou, și vei găsi mereu câte ceva de învățat, din aproape orice lucru pe care îl faci.
Dacă ești genul de antreprenor care pune mai mare preț pe părerea clienților despre afacerea ta, decât pe propriul profit, te vei regăsi în persoana lui Tony Hsieh, CEO-ul Zappos. Pentru el, cel mai important lucru a fost să creeze un brand de care să le pese oamenilor. Tony spune că filozofia după care se ghidează Zappos este să investească mai mult în experiența clientului decât în alte strategii de marketing care i-ar aduce mai multă expunere și poate mai mulți clienți. Această abordare sinceră, transparentă și empatică poate convinge și cei mai sceptici oameni să devină clienți fideli ai unui brand.
La urma urmei oamenii vor să fie înțeleși, să primească ajutor în rezolvarea problemelor lor, să poată avea încredere într-o marcă și să simtă că sunt importanți pentru aceasta. Odată ce aceste nevoi sunt îndeplinite, se va naște și reciprocitatea. Așa începe să le pese clienților de afacerea ta, în momentul în care le arăți că experiența lor în cadrul firmei tale e importantă și că tu, ca și antreprenor, încerci mereu să o îmbunătățești. Oferă-le mereu senzația de ”Wow!” și clienții se vor ocupa singuri de partea de marketing în locul tău.
Indiferent în ce domeniu activezi sau ce fel de afacere ai pus pe picioare, un lucru este universal valabil: uneori trebuie să îți asumi niște riscuri. Iar pentru a face asta, ai nevoie de curaj. Poți să fi cel mai talentat, cel mai priceput, cel mai înzestrat. Dacă nu ești dispus să depui munca necesară pentru a te afirma, nu vei ajunge prea departe.
Marc Anderssen îți explică în acest videoclip exact care e problema, conform părerii lui, cu antreprenorii în ziua de azi. Anume că s-a pierdut noțiunea de a construi o afacere. Foarte mulți dintre ei se concentrează pe tehnică și pe produse, dar nu știu să le și vândă și să construiască o strategie corespunzătoare de marketing.
Foarte multă lume crede că baza unei afaceri de succes e strict produsul în sine. Dar consolidarea acesteia ține și de felul în care atragi clienții și comercializezi aceste produse. Iar pentru a-ți ajuta afacerea să crească, trebuie să ai curaj să te afirmi și să te diferențiezi.
Cât de mult succes ar avea produsul tău, dacă ai încerca să-l vinzi explicând clienților ce caracteristici și specificații are? Produsul tău poate fi cel mai bun și cel mai revoluționar, dar nu va genera reacții cât timp abordarea față de clienți rămâne mecanică și rece. Tocmai pentru că trăim într-o societate complicată și grăbită, e mult mai ușor să fim cuceriți pe cale emoțională și empatică.
Valorile pe care le susține o companie și pasiunea care o alimentează sunt adesea mai importante pentru clienți decât produsul în sine. Dacă avem de ales între două companii care vând același produs, de aceeași calitate și la același preț, vom alege compania cu care simțim că am creat, sau că vom putea crea, o legătură, cu care avem valori similare, cu care ne putem identifica.
În loc de concluzie
Pentru majoritatea antreprenorilor, scopul nu e să atingă succesul peste noapte sau să ajungă de renume mondial. Indiferent că ai o afacere mică dar care are un impact pozitiv asupra multor persoane, sau că deții o firmă mare care deschide constant filiale noi, fiecare înțelege altceva din ideea de succes. Scopul e să găsești ceea ce ți se potrivește, în concordanță cu valorile tale și cu ce te face fericit.
Iar o parte din soluții ți le putem oferi chiar noi. Dacă ai nevoie de un site web realizat de la zero doar pentru afacerea ta, de un logo, de expunere organică sau plătită, sau poate chiar de conținut pentru blogul tău, Magic Agency are exact ce îți trebuie pentru a-ți face debutul în online un adevărat succes. Sună-ne!
Alexandra T.