
Robin Williams spunea în celebrul film „Cercul poeților dispăruți” că medicina, dreptul, afacerile sau ingineria sunt preocupări nobile și necesare vieții, însă poezia, frumusețea, romantismul și iubirea sunt însăși motivele pentru care trăim. Iar lucrurile care dau sens vieții noastre, nu ar fi posibile fără creativitate.
După părerea multor oameni, creativitatea este o fântână inepuizabilă, la care poți merge cu găleata oricând. Dar persoanele creative știu că nu e deloc așa, ci mai degrabă un întreg proces care trebuie cultivat. Imaginația, ideile originale și inventivitatea sunt părți ale acestui proces, care ne ajută să ne desprindem, chiar și pentru o clipă, de lumea rece și rigidă a cifrelor și a rapoartelor cu care orice antreprenor trebuie să se confrunte. Creativitatea dă naștere filmelor, muzicii, picturilor, cărților, este sursa tuturor formelor de artă. Ne dă imboldul de care avem nevoie pentru a visa și ne ajută să ne refugiem într-o lume a frumosului atunci când realitatea devine apăsătoare.
În lumea afacerilor, creativitatea este o necesitate. Majoritatea antreprenorilor se concentrează pe produsele sau serviciile lor, ignorând avantajele pe care le-ar avea dacă ar adăuga un strop de creativitate în toate procesele lor. Pentru cei care cred ca e nevoie de o schimbare în abordarea lor am ales cinci articole despre creativitate, ca sursă de inspirație.
Creativitatea este un proces, nu un eveniment
Majoritatea oamenilor văd mereu rezultatul final, nu toate eforturile care au dus la acesta. Munca depusă în fundal, nopțile nedormite, blocajele rezultate din diverse cauze, stresul acumulat, toate acestea sunt doar o parte a muncii creative. Acest articol vorbește despre cum decurge procesul creativ, ce probleme pot apărea, care sunt cauzele, ce poate fi îmbunătățit și cum. Ideea de bază este să nu aștepți revelații de moment ci să muncești, să îți depășești blocajele și barierele, și să exersezi cât de mult poți și cât e nevoie, pentru a ajunge să îți fructifici talentul.
Ce fel de geniu creativ ești?
Se întâmplă destul de des, cu precădere la aniversări sau zile de naștere, să ne întrebăm ce am realizat de fapt în viață. Ne uităm la prieteni sau cunoștințe, uneori cu admirație, alteori cu o ușoară tristețe, și ne comparăm inevitabil cu ei. Credem că suntem mereu cu un pas în spate sau că nu am ajuns suficient de departe până la o anume vârstă. Sau, dimpotrivă, am realizat chiar mai multe decât ne-am propus la o vârstă destul de fragedă și simțim că acest fenomen nu se va mai repeta pe viitor.
Acest articol împarte geniile creative în două categorii: inovatorii conceptuali și inovatorii experimentali. Ce înseamnă acest lucru și în care categorie te vei regăsi, te lăsăm să descoperi în articol.
Ideile care vin greu fac diferența
Multe idei mari sau importante sunt acceptate mai greu pentru că expun probleme grave care presupun muncă din partea mai multor persoane. Să luăm ca exemplu încălzirea globală. E o problemă care ne afectează pe toți și s-ar putea remedia într-o oarecare măsură dacă am fi mai atenți la ce consumăm și cum gestionăm deșeurile produse. Dar ca să funcționeze, ar fi nevoie de un efort colectiv al tuturor oamenilor de pe glob, ceea ce, după cum vedem, pare utopic si imposibil de realizat.
La urma urmei trăim în era digitală, în care au trecere idei, videoclipuri și texte cât mai scurte și simple. Vrem totul cât mai repede, fără să trebuiască să facem un efort considerabil. Preferăm să învățăm din clipuri de pe Youtube decât în băncile școlii, alegem stimulente asupra instituțiilor. De ce există acest fenomen și care e impactul unor idei mari într-o societate care preferă totul în format mai mic, poți afla citind articolul.
Secretele creierului creativ
De unde vine creativitatea? E ceva cu care ne naștem sau se poate cultiva în timp? Sau poate e suma experiențelor de care avem parte pe parcursul vieții?
Kurt Vonnegut este unul dintre cei mai creativi și inteligenți scriitori contemporani. Dar care sunt factorii care l-au făcut astfel? A luptat de partea aliaților în Al Doilea Război Mondial, a fost capturat de nemți și a supraviețuit bombardarea Dresdei în abatorul în care fusese închis, experiență care a servit ca inspirație pentru cel mai cunoscut roman al său, ”Abatorul cinci sau Cruciada copiilor”.
Acest articol explorează legătura dintre creativitate, boli psihice și un IQ înalt. Iar afecțiunile psihice au fost o trăsătură comună și des întâlnită în familia scriitorului, la fel și creativitatea. Însă articolul nu se concentrează doar asupra lui Kurt Vonnegut ci analizează treisprezece genii creative, în încheiere avându-l pe John Nash, celebrul matematician a cărui viață a fost ecranizată în filmul ”O minte sclipitoare”.
De ce adoră creativitatea limitările
Ai crede că oamenii creativi funcționează după alt tipar decât restul lumii și că sfidează regulile și limitările. Însă limitările nu reprezintă întotdeauna ceva rău. Când acestea nu există, e foarte ușor să ne complacem și să nu producem rezultate la fel de bune ca atunci când știm că trebuie să ne încadrăm în niște parametri anume. Totuși dacă limitările impuse sunt prea severe, pot dăuna procesului creativ. Deci ce e exagerat și ce e insuficient? Cum folosesc artiștii și corporațiile limitările și cu ce scop? Fie că aceste limitări țin de buget, de timp sau resursele de care ai nevoie, poți testa teoria acestui articol și să ți le impui când simți că te afli într-un punct mort cu privire la munca ta.
În loc de concluzie
La Magic Agency suntem buni prieteni ai creativității. Dacă ai nevoie de ajutor sau sfaturi în acest domeniu, te afli în locul potrivit. Suntem o echipă de magicieni în tot ce ține realizarea de site-uri web. Începem de la zero cu orice afacere, fie că există sub formă de idee sau este deja implementată. Îți găsim domeniul ideal, realizăm site-ul în WordPress, cel mai ușor de utilizat mediu pentru pagini web din lume, realizăm designul și identitatea vizuală, conținut pentru site și blog, canale de social media, SEO, expunere organică și contra cost. Într-o frază, apari în online ca prin minune! Sună-ne să vedem cum ne putem folosi creativitatea pentru a-ți susține afacerea.
Alexandra T.