
Dacă dai o căutare rapidă pe Google cu privire la sfaturi de marketing, vei găsi foarte multe site-uri și informații care sunt gata să îți “sară” în ajutor. Momentan pare să fie un soi de trend ca tot mai mulți oameni să fie “experți” în marketing. Internetul e suprasaturat de trucuri, mai mult sau mai puțin magice, sfaturi, tutoriale și informații despre marketing. Ca de obicei, nu toate sunt corecte, nu toate funcționează, și nu toate provin de la oameni pricepuți sau cu experiență în domeniu.
Dacă e să ne gândim logic, când avem o problemă de sănătate, mergem la doctor. Nu stăm să căutăm un potențial diagnostic pe internet și nu luăm leacuri băbești. Ce se poate întâmpla dacă punem în aplicare sfaturi care nu sunt verificate și idei despre care nu putem ști dacă funcționează sau nu? Riscăm să agravăm problema, crezând că economisim timp și bani tratându-ne după ureche. La fel se poate întâmpla și când vine vorba de ideile de marketing.
Dacă nu apelăm la experți riscăm să pierdem mai mult timp și mai mulți bani, și să nu ajungem nicăieri. Pentru că trebuie să știi de ce să te ferești și ce să nu faci, în acest articol îți vom arăta exact ce nu funcționează de obicei în marketing, pentru ca tu să nu fii nevoit să afli pe propria piele.
SEO și iar SEO, ce e prea mult strică
Despre optimizarea SEO există foarte multe păreri și idei greșite, cea mai populară fiind că e mai bine să existe din belșug. Dar ce nu-ți spune nimeni e că prea multe optimizări pun Google-ul în alertă cu privire la utilizarea paginii tale web când ai foarte multe acțiuni care se derulează simultan. Nu e un lucru tocmai natural, fapt pentru care atrage și atenția motorului de căutare.
Ca să eviți acest lucru, încearcă să nu folosești cuvinte cheie care nu sunt relevante, când folosești linkuri interne ai grijă să nu fie ancorate cu prea multe cuvinte cheie, iar în principiu concentrează-te pe conținut de calitate. Când publici conținut pe blog sau pe site-ul tău web, nu scrie ca pentru boți. Păstrează mereu un ton natural și scrie despre subiecte relevante pentru branșa ta. Creează conținut atractiv pentru vizitatori, nu doar pentru motoarele de căutare.
Email marketing sau “spam la greu!”
E util să îți informezi clienții prin newsletter atunci când ai produse noi, reduceri sau diverse promoții. Așa îți consolidezi relația cu ei și ai grijă să rămâi o constantă în viața și memoria lor. Dar această formă de marketing îți poate face și un mare deserviciu dacă nu o folosești corect sau devii agasant. Un mail la o anumită perioadă de timp e acceptabil. Dar mailurile săptămânale sau chiar mai dese sunt sufocante și fac oamenii să se dezaboneze de la newsletter în timp record.
Ca să ai o oarecare siguranță că mailurile tale vor fi citite, și poate chiar apreciate, încearcă să segmentezi listele cu clienții aleși. Fă liste mai mici, mai personalizate, axate pe nevoile grupului țintă. Folosește mereu un buton de call-to-action, adică încurajează clienții să întreprindă o acțiune pe pagina ta. Limbajul pe care îl folosești trebuie să fie mereu clar și la obiect. Nu pune foarte mult accent pe vânzare, încearcă să construiești o relație cu clienții tăi.
Și, cel mai important, dă-le mici recompense, organizează evenimente pentru ei, fă-i să aștepte să primească următorul newsletter de la brand-ul tău, nu să îl deteste.
Social media mismanagement
Pentru mulți antreprenori rețelele sociale reprezintă mai mult o pacoste decât o cale de a-și promova afacerea în fața unui public larg. Mulți dintre aceștia nu știu exact ce să posteze, când, cum să capteze atenția utilizatorilor și cum să obțină reacții cât mai pozitive și numeroase din partea lor. Cel mai important lucru de ținut minte e că fiecare platformă social media are limba ei. Instagram cere poze si clipuri video, Facebook se pretează încă textelor mai lungi, iar LinkedIn e o platformă destinată strict afacerilor.
În funcție de platforma pe care alegi să o folosești, vei ști și ce fel de public poți să atragi și cum să i te adresezi. Iar când vine vorba de conținut, fii cât mai natural, păstrând totuși o atitudine profesionistă, cât mai autentic și cât mai sincer, și încearcă să oferi urmăritorilor mai mult decât simple reclame la produsele tale. Informații, inspirație, diverse sfaturi sau secrete ale branșei, toate acestea se pot transpune foarte bine în conținut numai bun de postat.
Publicitate cu bannerul
Reclamele ne irită pe toți când devin invazive fără să transmită mai nimic. Dacă vrei să îți faci reclamă, nu trebuie sa pui bannere peste tot sau să obosești lumea cu anunțuri. Calitatea va fi mereu mai presus de cantitate. Axează-te pe conținut de calitate în orice privință. Fie că e vorba de clipuri video, postări pe rețelele sociale, articole pe blog, dacă acestea vor fi de calitate, vor atrage atenția pe care o cauți și vor rămâne mai mult timp în mintea utilizatorilor.
Livrează ceea ce promiți
Dacă un influencer prezintă o cremă antirid în poze și clipuri prelucrate sau încărcate de filtre, urmăritorii își vor pierde încrederea atât în promotor cât și în crema respectivă.
Nu are rost să le promiți clienților tăi marea cu sarea dacă ai dubii că vei putea să le oferi exact ce ai spus că vei oferi. Fii mereu sincer și transparent. Clienții vor să știe de la bun început ce vor primi de la tine în schimbul banilor lor. Poți chiar să le explici de ce un produs sau serviciu anume nu e disponibil, sau de ce nu include toate caracteristicile pe care și le doresc ei. Comunicarea sinceră și transparentă consolidează relația dintre client și brand mai bine decât reclama falsă.
Dacă nu le oferi exact ce vor și ce cred că pot aștepta de la tine, te vei trezi cu recenzii negative care îți pot strica reputația mai repede decât crezi. Iar dacă situația e foarte gravă, nu e exclus să se ajungă la litigii. Poți să ții cont de cerințele lor și ce și-ar dori în plus de la tine, și să implementezi pe parcurs toate lucrurile pentru care ai observat, chiar în urma atenționărilor din partea clienților, că există o nevoie.
În loc de concluzie
Dacă ai citit tot articolul dar gândul ți-a rămas la punctul cu SEO și vrei să știi exact ce înseamnă prea mult și ce să nu faci, noi te putem ajuta. Produsul final, oricât de bun ar fi, trebuie corect prezentat în fața viitorilor tăi clienți. La Magic Agency știm să facem marketing și SEO pentru a-ți afișa site-ul în fața a cât mai multor persoane interesate de afacerea ta. Iar dacă vrei să vezi că putem mai mult, te invităm să o faci! Pe lângă trucuri cu cărți, cu monede, și ici colo câte o levitație, îți dăm idei de afaceri, știm să facem site-uri web de la zero, realizăm logo-uri, identitate vizuală, brand story precum și conținut pentru site-uri și bloguri. Sună-ne!
Alexandra T.