
Magic Agency a apărut pe piața de web development, creativitate și social media acum aproape doi ani. În acest timp am avut ocazia să lucrăm cu clienți din mai toate domeniile de activitate, de la portaluri de știri, la manichiură și machiaj, pariuri și jocuri de noroc, imobiliare, consultanță în business, mobilă, chiar și ping pong. Am ajuns să cunoaștem mulți oameni, să legăm parteneriate strânse și să învățăm multe lucruri care ne-au ajutat să devenim mai eficienți în ceea ce facem.
Lucrul cu oamenii este un continuu proces de învățare în care am nu am aflat mai multe doar despre noi, ci și despre clienții noștri. Pe lângă preferințe, gusturi sau un anume stil, ne-am dat seama cum procedează pentru a avea mai mult succes cu afacerea lor. Sau poate pentru a se bucura de colaborări cât mai armonioase atât cu clienții lor cât și cu noi sau cu oricare alt partener de afaceri. Azi vom împărtăși câteva lecții învățate și concluzii obținute în urma celor doi ani de activitate.
Prezența online înseamnă totul
Americanii spun că pâinea feliată e cea mai tare invenție. Ei bine, noi credem că internetul a depășit-o. Lucrurile pe care le poți face fără internet au ajuns să fie tot mai puține, în orice domeniu. Da, multe afaceri pot supraviețui și chiar avea succes în offline, dar ar putea ajunge mult mai sus dacă și-ar face debutul în mediul online. Atât printr-un site foarte bine pus la punct, cât și cu ajutorul rețelelor sociale. Pentru că acolo se află mulți potențiali clienți la care altfel afacerile nu ar avea acces.
Mediul online e o portiță de acces către un public mai larg. Ceea ce înseamnă automat mai mulți clienți și un profit mai consistent. Toți clienții noștri se bucură că au făcut acest pas și nu regretă decât că nu l-au făcut mai repede. La urma urmei au avut doar de câștigat din prezența lor online.
Clienții trebuie să știe mereu ce se întâmplă
Unul dintre elementele cele mai importante pentru noi este comunicarea. Parțial datorită faptului că mulți dintre clienții noștri sunt din diverse părți ale țării și chiar ale lumii, și nu ne putem întâlni să discutăm toate detaliile fizic. Iar de la clienții noștri am învățat că și pentru ei contează cel puțin la fel de mult comunicarea directă, deschisă și eficientă.
Din fericire, pandemia ne-a arătat că există foarte multe căi de comunicare virtuală pentru cei ce nu se pot vedea fizic. Fie că e în scris sau pe cale orală, facem tot posibilul să îi ținem la curent cu progresul pe care îl facem în cadrul proiectelor lor, costurile aferente și cu orice mai poate apărea pe parcurs. Nu lăsăm întrebări fără răspuns, nu ne eschivăm și întrebăm de fiecare dată când avem neclarități. Suntem diferiți și comunicăm diferit, prin urmare înțelegem diferit. Problematic devine doar când nu ne asigurăm că am înțeles bine ce avem de făcut.
Un site web este doar primul pas
Clienții nu își fac un site web doar pentru că nu au altceva mai bun de făcut sau pentru că nu știu pe ce să mai dea banii. Așteaptă rezultate de la acel site, să vadă că se întâmplă ceva în urma apariției acestuia. Dacă pagina lor web nu are optimizările necesare, nu vor vedea nicio schimbare. Apoi site-ul mai are nevoie si de alte servicii, cum ar fi promovare, conținut, SEO și social media. Pagina clienților trebuie să apară în topul căutărilor pe Google și să aibă parte de reclame creative cu priză la public. Acest public trebuie țintuit și ales foarte bine pentru a ajunge apoi la conversie. Nu în ultimul rând, prezența în rețelele sociale trebuie să arate cât mai profesionist și interesant. Abia când toate aceste ”condiții” sunt îndeplinite, clientul se poate bucura de rezultatele așteptate.
La nevoie, e bine să impunem limite
Limita dintre relațiile profesionale și cele personale poate fi uneori neclară. Mai ales atunci când te înțelegi foarte bine cu clientul și ai face tot ce te roagă, uitând să facturezi. Sau poate mai există situații când clienții vor să le oferi servicii de toți banii, la propriu, și insistă să faci mai mult decât strict lucrurile în privința cărora v-ați înțeles. Evident fără să accepte eventualele costuri suplimentare.
Ca să evităm astfel de situații, trebuie să ajutăm clienții să înțeleagă din capul locului ce servicii plătesc, cât costă și unde se termină acestea. Și că tot ce depășește pachetul oferit, va atrage costuri suplimentare. Astfel clienții vor înțelege din start unde sunt limitele, ce pot să ceară și unde trebuie să se oprească. Iar dacă nu au înțeles pe deplin și par să forțeze nota din nou, nu strică să le reamintim. O colaborare profesională nu se bazează pe favoruri sau gratuități, ci pe respectul față de persoane și munca acestora.
În aceeași idee, e bine să știi și când să pui punct. E normal, chiar indicat, să îți pese de clienții tăi, dar când colaborarea începe să se simtă mai mult ca o povară și aduce cu sine mai degrabă stres inutil și frustrări, decât împliniri și satisfacție profesională, e mai indicat să o închei.
Clientul nemulțumit trebuie ascultat
Nimeni nu se bucură de recenziile negative, dar și acestea vor apărea în cadrul unei companii echilibrate, tocmai pentru că suntem oameni, nu roboți, și mai greșim. Cu toate că de preferat ar fi ca greșelile să fie evitate din start, ce facem când e prea târziu și clientul e deja nemulțumit? Învățăm, pentru a nu ne regăsi în aceeași poziție din nou, și pentru a progresa.
Nu ștergem feedback-ul negativ, nu ne prefacem că nu există, ci îl luăm în serios și încercăm să găsim soluții. Dacă nu evoluăm, practic existăm degeaba. Oricât de neplăcută ar fi critica, trebuie să ne-o asumăm și să învățăm ce să nu mai facem. ”Omul cât trăiește, învață” e un citat care nu își va pierde niciodată relevanța.
În loc de concluzie
După doi ani de activitate, putem spune cu toată sinceritatea că ne place la nebunie ceea ce facem, cu bune și cu rele, și așteptăm cu nerăbdare noi provocări. Pe scurt, îți dăm idei de afaceri, știm să facem site-uri web de la zero, realizăm logo-uri, identitate vizuală, brand story, conținut pentru site-uri și bloguri, expunere organică sau plătită și multe altele. Dacă vrei să devii noul nostru client, nu trebuie decât să ne contactezi, să vedem cu ce te putem ajuta și cum să avem o colaborare cât mai armonioasă.